Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pola metra snijega

Snažne zimske oluje i tornada pogodili SAD: "Ovo se događa jednom u pet godina"

Aktualno Galerija Zimsko nevrijeme u SAD-u - 6 Zimsko nevrijeme u SAD-u - 6 Foto: Afp Zimsko nevrijeme u SAD-u - 5 Zimsko nevrijeme u SAD-u - 5 Foto: Afp Zimsko nevrijeme u SAD-u - 4 Zimsko nevrijeme u SAD-u - 4 Foto: Afp Zimsko nevrijeme u SAD-u - 3 Zimsko nevrijeme u SAD-u - 3 Foto: Afp +1 Zimsko nevrijeme u SAD-u - 2 Galerija 1/6 >>
Oko 15 milijuna ljudi u desetak američkih država pogođeno je ledenim olujama i snažnim vjetrovima, dok diljem zemlje stižu upozorenja o zimskim vremenskih uvjetima.

Snažna zimska oluja nastavlja se kretati od obale do obale SAD-a, sa zapada prema istoku, a olujni je sustav već izazvao velike snježne padaline u Kaliforniji, dok prognoze pokazuju kako je na putu da ojača.

Meteorolozi upozoravaju da bi oluja mogla izazvati uvjete opasne po život uz ledeno nevrijeme na gornjem Srednjem zapadu i jake oluje duž obale Meksičkog zaljeva. Na nekim područjima očekuje se pola metra snijega, s vjetrovima dovoljno jakim da sruše drveće i izazovu nestanak struje.

Pročitajte i ovo "Oluja jezera" u SAD-u NAJAVLJENO POGORŠANJE VREMENA FOTO/VIDEO Prizori koji slamaju srca: Rana zimska oluja zatrpala gradove s gotovo dva metra snijega, dva života ugašena

Istovremeno, južni dio zemlje pogođen je tornadima uz jake grmljavinske oluje i tuču. Najmanje pet tornada potvrđeno je u Teksasu, dok se ledene oluje nadvijaju jugozapadom SAD-a, a vjetrovi dosežu snagu od 200 kilometara na sat.

Meteorolozi govore o "oluji koja se pojavljuje jednom u pet godina", a njezino smirivanje ne se očekuje do kraja tjedna. Većina cesta od Nebraske do Colorada je zatvoreno, izvijestio je lokalni Odjel za promet.

 

 

Pročitajte i ovo Ilustracija Odron blata i krhotina FOTO Dramatični prizori iz Italije: Traga se za preživjelima, obitelji zbog blata zarobljene i čekaju pomoć

"Oštećeno je nekoliko objekata. Srušeni su i električni vodovi i drveće", priopćio je šerifov ured. "K-9 timovi, vatrogasci i dobrovoljci pretražuju ruševine i područje tražeći nestale ljude."

Upozorenja su na snazi za mećavu i led u sjevernom i središnjem dijelu SAD-a. Većina državnih i javnih ureda u Južnoj Dakoti bila je zatvorena u srijedu zbog oluje i snijega, uz ledenu kišu i jake vjetrove, a gotovo pola metra snijega zatvorilo je ceste u cijeloj državi.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene