Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Demokratski predizbori u Indiani i Sjevernoj Karolini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski birači izašli su u utorak u rekordnom broju na predizbore u američkim saveznim državama Indiani i Sjevernoj Karolini, na kojima bi, prema anketama, u prvoj pobjeda treba pripasti Hillary Clinton a u drugoj Baracku Obami, ne mijenjajući bitno odnos snaga u njihovoj maratonskoj, izjednačenoj utrci za predsjedničku nominaciju stranke

Prema CNN-ovu prosjeku nekoliko najvećih anketa objavljenom u utorak, u Sjevernoj Karolini je Obama povećao prednost pred bivšom prvom damom na 10 postotaka, s 51 posto glasova prema 41 posto za Clinton.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hillary Clinton službeno prekinula kampanju i snažno podržala Obamu Slika nije dostupna SAD: Clinton pobjedila u Kentuckyu, Obama u Oregonu

U Indiani, prema istom prosjeku anketa, senatorica Clinton dobija 48 posto glasova a Obama 44 posto, uz osam posto neodlučnih birača.

U Indiani su ankete sugerirale potpuno izjednačenu utrku sve do ponedjeljka kada je Clinton stekla četiri posto prednosti, dok je u Sjevernoj Karolini Obamina dvoznamenkasta prednost pala na osam posto, krajem prošloga tjedna da bi se u ponedjeljak opet povećala.

Uoči današnjih predizbora Obama je u vodstvu po broju delegata za konvenciju, osvojenih na dosadašnjim predizborima u više od 40 saveznih država. Obama ima 1.745 a Clinton 1.608 delegata, dok ih je za automatsku nominaciju potrebno 2.025, što zbog izjednačenosti utrke ne mogu postići ni Clinton ni Obama.

U Indiani se odlučuje o 72 delegata, a u Sjevernoj Karolini o 115, ukupno o 187 što je najveći broj delagata od preostalih nekoliko predizbora, koji završavaju 3. lipnja u Montani i Južnoj Dakoti.

Osim po broju osvojenih delegata, Obama vodi i ukupnom broju osvojenih glasova za oko 700.000, te po broju država koje je osvojio, ali zaostaje po broju tzv. superdelegata koji bi trebali imati odlučujuću ulogu na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji u Denveru 25. kolovoza, pri određivanju kandidata koji će se 4. studenoga suprostaviti republikancu Johnu McCainu.

Iako posljednjih tjedana Obama smanjuje vodstvo Hillary Clinton po broju superdelegata, ona i dalje vodi s 269 prema 255.

Superdelegati su skupina od oko 800 čelnika i dužnosnika Demokratske stranke, koji nisu izabrani na predizborima i koji imaju jedna glas kao i izabrani delegati, ali se njihovom izboru na konvenciji obično prikloni većina od ukupno 4.050 delegata.

Glavna tema obiju kampanja u Indiani i Sjevernoj Karolini bila je gospodarska stagnacija i teškoće koje ona nosi građanima, posebno nezaposlenost koja je u obje te države iznad prosjeka u SAD-u.

U vrijeme rekordne cijene benzina u SAD od 95 centi po litri, posebna tema bio je i prijedlog ukidanja federalnog poreza na benzin tijekom ljetnih odmora, koji Clinton zagovara kao dobrodošlo rasterećenje kućnog proračuna građana, dok joj se Obama protivi kao beznačajnoj pomoći koja donosi pojefinjenje od 5 centi po litri ili uštedu od 25 dolara za cijelo ljeto, dok bi se na drugoj strani time ukinula kritično važna sredstva za održavanje prometnica.

Prvi rezultati predizbora očekuje se u 1 sat poslije ponoći u srijedu po srednjoeuropskom vremenu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene