Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Voljeli smo ga...'

Dirljiva poruka brata ubijenog humanitarca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Humanitarni djelatnik David Haines, britanski državljanin oženjen Hrvaticom i prijavljen u Sisku, kojega su ubili i to videosnimkom potvrdili ekstremisti Islamske države (IS) pošto su ga 18 mjeseci držali u zatočeništvu, život je posvetio pomaganju izbjeglicama u zonama sukoba.

Muškarac s kukukljicom, pripadnik IS-a, odrubio je glavu 44-godišnjem Hainesu prema videosnimci postavljenoj na internetu u subotu čime je nakon američkih novinara Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa postao treća žrtva ubojstva kojima teroristi odašilju poruke Zapadu da prekine zračne udare na njihova uporišta u Siriji i Iraku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Profesionalci SAS razbio džihadističku zasjedu, specijalac sačmaricom ubio šestoricu Slika nije dostupna Roditelji ogorčeni Zašto tinejdžeri u Europi napuštaju udobnost zapadnog života i odlaze na strana ratišta?

Haines je radio s izbjeglicama za francusku neprofitnu Agenciju za tehničku pomoć i suradnju (ACTED) kada su ga borci islamističke radikalne skupine oteli u ožujku 2013. na sjeveru Sirije. Počast mu je u nedjelju odao brat Mike, prenosi agencija dpa.

Velik humanitarac

Porukom "Bratu koji je nedavno hladnokrvno ubijen", Mike Haines je napisao "David je bio najživlji i najviše entuzijazma je pokazivao upravo u svojoj ulozi humanitarca. Njegova radost i posvećenost poslu odvela ga je u Siriju i za mene i obitelj to je najvažnije u ovoj tužnoj priči... Voljela ga je njegova obitelj i užasno će nam nedostajati".

Brutalni islamisti ubili Davida Hainesa, humanitarca oženjenog za Hrvaticu

David Haines (44) odrastao je u Perthu u Škotskoj gdje živi njegova kći tinejdžerica s majkom, Hainesovom prvom suprugom. "Moj je otac junak", rekla je kći za Daily Mail.

Obitelj u Sisku

Haines, koji je i otac četverogodišnjeg djeteta u braku s hrvatskom državljankom iz Siska, služio je 12 godina u britanskim zračnim snagama da bi 1999. počeo raditi za humanitarne organizacije što ga je vodilo u neka od najopasnijih mjesta na svijetu.

Godine 2000. došao je u Hrvatsku gdje je radio kao šef ureda njemačke humanitarne organizacije Arbeiter Samariter Bund u Petrinji i Kninu te poslije u Sisku. Ondje je upoznao i svoju drugu suprugu s kojom je osnovao zajedničku tvrtku u Sisku gdje mu je prijavljeno i prebivalište.

Brižan i šaljiv

Godine 2011. otišao je u Libiju za udrugu Handicap international gdje je pomagao ljudima s invaliditetom i siromašnima u zonama sukoba. Zatim je radio kao mirovni promatrač u zaštiti civila u Južnome Sudanu 2012.

"Bio je brižan i krasio ga je dobar smisao za humor", navodi čelnica udruge Nonviolent Peaceforce Tiffany Easthom za Daily Mail. Svoju prvu humanitarnu misiju za francusku nevladinu organizaciju ACTED odradio je kao djelatnik zadužen za logistiku u izbjegličkom kampu u Atmehu, sirijskom selu na granici s Turskom.

Bez odgovora džihadista na pokušaj kontakta

Poziv otmičarima da oslobode Hainesa uputili su ACTED i poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović. Hainesova škotska obitelj u subotu je apelirala otmičare da ga oslobode i u poruci navela da otmičari nisu odgovorili ni na jedan njihov pokušaj uspostavljanja kontakta.

"To je odvratno i zastrašujuće ubojstvo nevinog humanitarca. To je čin čistog zla", kazao je za ubojstvo britanski premijer David Cameron.

Američki predsjednik Barack Obama snažno je osudio "barbarsko ubojstvo" britanskog državljanina Davida Hainesa poručivši "Sjedinjene Države večeras stoje rame uz rame sa svojim bliskim prijateljima i saveznicima u tuzi i odlučnosti".

Koalicija protiv Islamske države raste

Vijest o Hainesovoj egzekuciji objavljena je u vrijeme kada London pojačava napore da se sa Sjedinjenim Državama u širokoj međunarodnoj koaliciji suprotstaviti prijetnji Islamske države. London je u utorak najavio da šalje oružje i streljivo za kurdske snage u Irak u vrijednosti 2 milijuna eura, podsjeća agencija AFP.

Cameronov glasnogovornik rekao je da ne isključuje ništa vezano za zračne udare na Islamsku državu. U subotu je i Francuska najavila da će vojno pomagati međunarodnu koaliciju, a u nedjelju je takvu vijest objavila i Australija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene