Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika Britanija mogla bi izaći iz Europske unije, ukoliko Jean-Claude Juncker bude izabran za predsjednika Europske komisije, zaprijetio je britanski premijer David Cameron, piše Der Spiegel.


Na neslužbenom summitu EU u utorak, David Cameron otkrio je da će Velika Britanija izaći iz EU ako kandidat pučana Jean-Claude Juncker bude novi predsjednik Europske komisije, otkrivaju izvori Der Spiegelu, prenosi Guardian.

Vezani članci Štrajk vozača autobusa (Foto: Dnevnik.hr) Vozači u štrajku zaustavili autobuse na svim linijama: "Nama se ne može odmahivati rukom i podcijenjivati nas" Jean-Claude Juncker (Foto: AFP) Jean-Claude Juncker dolazi u Hrvatsku: Sastat će se s premijerom Plenkovićem i predsjednicom Grabar-Kitarović

Britanski premijer smatra kako bi izbor Junckera destabilizirao njegovu Vladu do te mjere da bi on morao ubrzati planove o održavanju referenduma s pitanjem o izlasku ili ostanku Velike Britanije u EU.

Cameron je Britancima već obećao da će takav referendum biti održan 2017. u slučaju da on bude premijer nakon parlamentarnih izbora 2015.

Cameronov je, naime do 2017. namjeravao potaknuti EU na veliku reformu i pregovarati novu povoljniju poziciju za Veliku Britaniju u EU. Uoči referenduma vodio bi kampanju za ostanak u reformiranoj EU. Ali, ako Juncker bude predsjednik EK, Cameron smatra da se EU ne bi mogla znatnije reformirati.

VIDEO Voditelj: 'Premijeru, morate ZAČEPITI!'

'Lik iz 1980.-ih ne može riješiti probleme u sljedećih pet godina', piše Der Spiegel prenoseći ono što su izori čuli na summitu.

Jean-Claude Juncker bio je premijer Luksemburga od 1995. do prosinca 2013., u EU je bio i predsjednik Eurogrupe od 2005. do siječnja 2013. Sada je kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržava Junckera. 'Vodit ću sve pregovore u duhu toga da Jean-Claude Juncker postane predsjednik EK', rekla je Merkel.

Europsko vijeće sastat će se 26. i 27. lipnja, te tada odlučiti o imenu kandidata kojeg predlaže Parlamentu za nasljednika dosadašnjeg šefa Komisije Jose Manuela Barrosa. Europski parlament predloženom kandidatu glasuje na sjednici sredinom srpnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook