Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirno, ali napeto

KFOR: Srpske vlasti bile su obaviještene o akciji na sjeveru Kosova

Akcija specijalne policije na Kosovu (Foto: AFP)1
Akcija specijalne policije na Kosovu (Foto: AFP)1 Afp
Aktualno Galerija +0 Akcija specijalne policije na Kosovu (Foto: AFP)1 Galerija 1/1 >>
Nakon upada specijalnih jedinica kosovske policije situacija na sjeveru Kosova mirna je i napeta.

Dan nakon upada specijalnih policajaca Kosovske policijske službe, u Kosovskoj Mitrovici je miran, ali napet, javljaju mediji.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Očajno razdoblje za susjede Dvije tragedije urezale su se u tkivo moralno posrnule Srbije, a pamti se i diplomatski rolerkoster s Hrvatskom

Prosvjed Srba u centru Kosovske Mitrovice počeo je u srijedu u podne. Čelnik Srpske liste Goran Rakić poručio je okupljenima da trebaju ostati jedinstveni te da ne reagiraju na provokacije. "Mi ćemo ostati ovdje, odavde nema nazad", istaknuo je Rakić. Dodao je da onaj tko je zaista snažan ne pokazuje tu snagu iživljavajući se na starima i bolesnima, kako se to u utorak dogodilo.

"Ako žele čistiti dvorište, neka krenu od svojeg. Svjedoci smo najveće nepravde kojoj nema kraja. Znam da ćete reći kako je teško ostati pribran i smiren, ali apeliram da ne reagirate na provokacije skuhane po receptima zapadne kuhinje", kazao je Rakić okupljenima u centru Kosovske Mitrovice, prenosi RTS.

U policijskoj akciji u utorak privedena su i dva djelatnika UNMIK-a, od koji je jedan, ruskog državljanstva, pušten i zbrinut u KBC-u u Kosovskoj Mitrovici.

Nakon pet sati, koliko je trajala akcija, policija se povukla. Gradonačelnik sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Goran Rakić pozvao je građane da što masovnije dođu na mirni prosvjed koji će se održati u srijedu u podne u centru kosovske Mitrovice, piše RTS.

Bili unaprijed obaviješteni

Međunarodne snage na Kosovu (KFOR) priopćile su u srijedu da su vlasti Srbije bile "unaprijed obaviještene" o jučerašnjoj akciji kosovske policije i da "nije bilo iznenađenja".

"Bili smo u kontaktu sa srpskim vlastima. Svi su bili unaprijed obaviješteni o operacijama i nije bilo iznenađenja“, rekao je glasnogovornik KFOR-a pukovnik Vicenzo Grasso za beogradsku televiziju TV Prva.

Istaknuo je da je poslije napetosti situacija na Kosovu u srijedu mirna, ali da je i u utorak “situacija bila pod kontrolom“ i da je konstantno praćena. Na pitanje bi li u bilo kojoj situaciji KFOR jučer reagirao i zaštitio Srbe, Grasso nije izravno odgovorio, navodeći da je KFOR "treća linija odgovora“.

"Radila je kosovska policija i završili su akciju tijekom dana bez velikih problema“, objasnio je Grasso, navodeći da je problema bilo samo u Zubinom Potoku, gdje su lokalni Srbi postavili barikade na cesti. "Ako kosovska policija ne traži našu intervenciju, mi nećemo intervenirati. Osim ako situacija nije izuzetno loša, da prijeti miru i stabilnosti“, naglasio je pukovnik KFOR-a.

Situaciji prijete političari

Glasnogovornik međunarodnih mirovnih snaga ukazao je da situaciji na Kosovu najviše prijete političari i njihova retorika. "U ovom trenutku, miru na Kosovu najviše prijeti retorika, propaganda, provokacije i nekad lažne izjave političara. Ja sam ovdje skoro 20 mjeseci i nije bilo velikih incidenata. Najveća je prijetnja miru i stabilnosti retorika koju neki lideri koriste i zloupotrebljavaju, kao i mediji koji u tome sudjeluju“, naglasio je glasnogovornik KFOR-a.

Pojedini mediji u Beogradu u srijedu pišu kako je jučer na Kosovu situacija bila "na rubu oružanog sukoba“. "Udar na sjever Kosova“, "Pucali na Srbe, Vučić digao vojsku“, "MIG 29 otjerao Šiptare sa sjevera“, "Pucali na Srbe, tukli i starce“, samo su neke od naslovnica današnjih beogradskih dnevnih listova i tabloida. Iznimka je jedino liberalno-građanski list "Danas“ čiji je naslov: "Beograd i Priština širili paniku“.

Uhićeno 19 osoba

Kosovska policija izvela je u utorak operaciju na sjeveru Kosova u kojoj je uhićeno 19 policajaca, priopćio je Policijski inspektorat Kosova. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je, na kraju sjednice Skupštine posvećene Kosovu, rekao da je uhićeno ukupno 28 osoba - 20 Srba, sedam Albanaca i jedan Bošnjak.

Akcija na sjeveru Kosova počela je u utorak rano ujutro, oko 6:15, a u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici oglasile su se sirene za zračnu opasnost. Zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever, Vučić je zapovjedio stavljanje svih postrojbi Vojske Srbije u stanje pune borbene pripravnosti.

Vučić je u utorak navečer zanijekao da je govorio o mogućnosti vojne intervencije kada je izjavio da će "naša vojska, ako dođe do bilo kakvog ozbiljnijeg ugrožavanja poretka i života ljudi na sjeveru Kosova i Metohije, zaštititi naš narod".

Aktualno KBC Split na aparatima, nedostaje im čak 150 medicinskih sestara: "Kad počne sezona, nećemo uopće ići na godišnji" U Splitu nedostaje medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) U Splitu nedostaje medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Dolić (Foto: Dnevnik.hr) Krešimir Dolić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mario Jurič (Foto: Dnevnik.hr) Mario Jurič (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Iris Marin Prižmić (Foto: Dnevnik.hr) Iris Marin Prižmić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Silvana Ganza (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska KBC Split na aparatima, nedostaje im čak 150 medicinskih sestara: "Kad počne sezona, nećemo uopće ići na godišnji" 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene