Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrio detalje

Ispovijest čovjeka koji je 10 mjeseci proveo u zatočeništvu IS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije gotovo godinu dana pušten je iz zatočeništva IS-a, no francuski novinar tek je sad odlučio progovoriti o svom iskustvu. Jedan je od rijetkih...

Francuski novinar, Didier Francois, jedan je od rijetkih koji je bio pušten iz zatočeništva Islamske Države u kojem je proveo više od deset mjeseci u razgovoru za CNN-ovu Christiane Amanpour.

Pročitajte i ovo Ilustracija Život u zatočeništvu Ljudi se zalagali za parenje životinje kojoj prijeti izumiranje: Nova odluka izazvala kritike Ana i Brian Walshe SUPRUG OPTUŽEN ZA UBOJSTVO Majka objavila posljednje poruke Ane Walshe: "Mama, jel bi mogla sutra doći u Washington? Brian i ja se ne slažemo"

'Nikada nije bilo religijske rasprave, bila je to jedna politička rasprava. Ništa nije imalo veze s Kuranom. Oni čak nisu ni imali Kuran, nisu nam ga htjeli dati', rekao je Francois.

Francuski novinar pušten je u travnju prošle godine, no vrlo malo se pojavljivao u javnosti. Kaže kako se tijekom zatočeništva u nekoliko navrata susreo s još jednom Amerikankom koju su držali zarobljenu. Ona je navodno imala nešto veću slobodu kretanja, no činjenica da je žena nije joj išla u korist.

Čak ih i Al Kaida osuđuje

Tijekom zatočeništva svjedočio je mnogim uznemirujućim prizorima mučenja lokalnih Sirijaca i Iračana. 'Vidjeli bismo ih u hodnicima kad su nas vodili u WC. Neki su ležali u lokvama krvi, tamo su visjeli i lanci, užad, metalne šipke. I nas su premlaćivali, ali ne svaki dan. Nitko od nas ne bi izdržao tako', kaže Francois.

Najokrutniji su, kaže, bili britanski pripadnici IS-a. Oni su im davali bolju hranu, ali su batine bile puno gore. Kaže i kako je poznavao sada popularnog, Jihadi Johna, ali i Jamesa Foleya. Kaže kako se Foley nije dao da ga slome te da im se do zadnjeg časa odupirao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene