Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvana na saslušanje

Clinton će Kongresu morati objasniti napad u Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanci žele detalje o tome kako je moguće da je došlo do napada na konzulat u Bengaziju, s obzirom da je otamo prije napada stigao zahtjev za jačim sigurnosnim mjerama.

Američka državna tajnica Hillary Clinton obvezala se u utorak da će rasvijetliti sigurnosne okolnosti uoči napada na konzulat SAD-a u libijskom Bengaziju 11. rujna, kao odgovor republikanskim zastupnicima koji su zaštitu te konzularne misije ocijenili nedovoljnom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Propusti u čelništvu Istraga u Bengaziju: Ubijeni američki veleposlanik imao neadekvatno osiguranje Slika nije dostupna Postojali emailovi Bijela kuća odmah znala da su militanti napali u Bengaziju

>> Libijska vojska dala ultimatum milicijama

U pismu objavljenom u utorak, republikanski kongresnik iz Kalifornije Darell Issa kazao je da su "brojni dužnosnici savezne vlade potvrdili kako je američko diplomatsko predstavništvo u Libiji više puta tražilo pojačane sigurnosne mjere u Bengaziju, prije napada 11. rujna. No, Washington nije pristao na taj zahtjev", kazao je sa žaljenjem kongresnik koji je sazvao saslušanje u Predstavničkom domu za 10. listopada.

Clinton je odgovorila već u utorak pismom kako bi uvjerila Kongres da će njezina administracija s njime "surađivati". "Svi želimo isti rezultat: potpune i precizne podatke o onome što se dogodilo te kako izbjeći da se to ponovno dogodi", napisala je državna tajnica.

Ona je prije desetak dana oformila povjerenstvo koje treba razmotriti kakve su bile sigurnosne mjere na snazi u Bengaziju u trenutku napada kao i obavijesti o stanju terorističke prijetnje.

Povjerenstvo "počinje s radom ovog tjedna i treba utvrditi jesu li naši postupci i naši sustavi zaštite bili odgovarajući i pravilno primijenjeni te koja je pouka koja se iz tog može izvući za naše djelovanje u svijetu", objasnila je šefica američke diplomacije.

U napadu na konzulat u Bengaziju 11. rujna, tijekom prosvjeda zbog protuislamskog filma "Nevinost muslimana", ubijen je američki veleposlanik u Libiji Chris Stevens i tri američka agenta iz osiguranja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene