Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postojali emailovi

Bijela kuća odmah znala da su militanti napali u Bengaziju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnici Bijele kuće i State Departmenta znali su da su islamistički militanti preuzeli odgovornost za napad na američki konzulat u Bengaziju dva sata pošto je napad izveden, pokazuju službeni emailovi.

U jednom od emailova u posjedu Reutersa izrijekom se spominje da je odgovornost za napad na američki konzulat u Bengaziju preuzela libijska skupina Ansar al-Sharija. Elektronička pošta također pokazuje kako su američki diplomati opisali napad Washingtonu, iako je akcija još uvijek bila u tijeku.

Američki veleposlanik Christopher Stevens i još tri Amerikanca ubijena su u napadu koji su američki predsjednik Barack Obama i drugi dužnosnici na kraju ocijenili "terorističkim" činom militanata povezanih s Al Qaedom.

Pročitajte i ovo Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda" Ilustracija Danas je Dan D Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez

>> Novi američki otpravnik poslova u Libiji nakon smrti veleposlanika

Glasnogovornici američke administracije, uključujući i glasnogovornika Bijele kuće Jaya Carneya su, pozivajući se na dokumente CIA-e, danima ustrajali na tome da se najvjerojatnije radi o spontanom prosvjedu protiv protumuslimanskog filma.

Iako su dužnosnici spominjali mogućnost umiješanosti "ekstremista", nitko nije okrivio nijednu specifičnu militantnu skupinu ili spominjao moguće veze s al Qaedom, sve dok tajne službe to nisu objavile 28. rujna.

Postojale su indicije da su u napad umješani ekstremisti povezani s Al Qaedom, ali i dokazi o tome da je izbio spontano, rekli su dužnosnici dodajući da se vlada nije željela "zaletjeti" i bilo koga prerano optužiti. Dužnosnici američkih obavještajnih službi su vrlo brzo nakon napada naglašavali kako prva izvješća govore da je napad bio kombinacija tih dviju okolnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene