Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel i članovi njemačke vlade neće nazočiti svečanom otvorenju Olimpijskih igara u kolovozu u Pekingu, priopćila je u petak njemačka vlada.


"Nitko od članova njemačkog kabineta neće nazočiti otvorenju igara", priopćio je glasnogovornik njemačke vlade Thomas Steg. On je dodao da će ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble, u čiju nadležnost spada i sport, tijekom igara posjetiti njemačke olimpijce.

Vezani članci Plodine u Sukošanu - 1 U Sukošanu otvoren 93. supermarket Plodina u Hrvatskoj Benkovački sajam Prvi je održan prije sto godina, na njemu možete naći sve - od igle do lokomotive, a sada ponovno živi: "Tu sam već 20 godina, svakog desetog u misecu!"

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier također je odbacio mogućnost prisustvovanja otvorenju igara. Dosad je Steinmeier, kojega je na otvorenje pozvao njegov kineski kolega Jang Jiechi, ovu mogućnost držao otvorenom.

Steg je naglasio da izostanak članova njemačkog kabineta sa svečanosti otvorenja igara nema nikakvu političku pozadinu.

"Njemačka kancelarka je još sredinom veljače, dakle prije nemira u Tibetu, svom kineskom kolegi Wen Jibau priopćila da neće nazočiti otvorenju", reko je Steg te je dodao da "nije ni običaj" da predsjednici vlada nazoče otvorenju igara, osim ako se slučajno u tom trenutku ne nađu u zemlji.

Sljedeći planirani posjet Angele Merkel Kini najavljen je za sredinu listopada, kada se u Pekingu održava Kinesko-europski forum.

Njemačka vlada i dalje se protivi raspravi o mogućem bojkotu Olimpijskih igara zbog situacije u Tibetu.