Ciklon Idai (Foto: AFP)
Ciklon Idai (Foto: AFP) Foto: AFP

Više od 100 osoba poginulo je u afričkoj državi Zimbabveu i susjednom Mozambiku pri prolasku razarajućeg tropskog ciklona Idai, rekli su u nedjelju dužnosnici i lokalni mediji te naveli da je u Zimbabveu 65 mrtvih, a u Mozambiku 48.


Više desetaka osoba smatra se nestalima u središtu Mozambika i u istočnom Zimbabveu nakon ciklona popraćenog jakim vjetrovima, pljuskovima i poplavama koji su uništili mostove i odnijeli kuće u obje zemlje.

Vezani članci Spasioci u Izmiru i po noći u ruševinama traže preživjele - 1 U Turskoj među ruševinama neumorno traže preživjele, no broj žrtava popeo se preko 70 Potraga za preživjelima u Turskoj Broj žrtava od potresa u Turskoj narastao na 51, 885 ljudi je ozlijeđeno, a 15 je u kritičnom stanju

Politički dužnosnik iz Zimbabvea rekao je da je poginulo 65 osoba, a između 150 i 200 drugih smatra se nestalima.

Spasioci ne mogu doprijeti do najpogođenijih područja. Loši vremenski uvjeti sprečavaju polijetanje vojnih helikoptera i pružanje pomoći unesrećenima.

Prema pisanju dnevnog lista Mozambika Jornal Domingo, 48 osoba je poginulo u pokrajini Sofala.

Prema podacima UN-a više od 100 osoba nestalo je u Zimbabveu, a oko 10.000 je bilo na udaru ciklona.

Tristo izbjeglica u izbjegličkom logoru Tongogara na jugoistoku zemlje pogođeno je ciklonom i njihovih 49 kuća je oštećeno.

Jaki vjetrovi su srušili krovove zatvora Masvingo, prema državnoj televiziji ZBC.

Jedan od najjačih ciklona s Indijskog oceana u posljednjih deset godina, Idai je u noći između petka i subote poharao područje Chimanimani, blizu granice s Mozambikom. (Hina)