Ciklon Idai (Foto: AFP)
Ciklon Idai (Foto: AFP) Foto: AFP

Više od 100 osoba poginulo je u afričkoj državi Zimbabveu i susjednom Mozambiku pri prolasku razarajućeg tropskog ciklona Idai, rekli su u nedjelju dužnosnici i lokalni mediji te naveli da je u Zimbabveu 65 mrtvih, a u Mozambiku 48.


Više desetaka osoba smatra se nestalima u središtu Mozambika i u istočnom Zimbabveu nakon ciklona popraćenog jakim vjetrovima, pljuskovima i poplavama koji su uništili mostove i odnijeli kuće u obje zemlje.

Vezani članci Omaška Hloverke Novak Srzić Hloverka Novak Srzić o objavi kojom je zapalila hrvatski web: "Imamo plaže kao i Mozambik, još i ljepše. Zna se kako se radi PR" Hloverka Novak Srzić Hloverka Novak Srzić pokušavala promovirati Makarsku fotografijom iz - Mozambika: ''Da gostima pokažemo naše ljepote''

Politički dužnosnik iz Zimbabvea rekao je da je poginulo 65 osoba, a između 150 i 200 drugih smatra se nestalima.

Spasioci ne mogu doprijeti do najpogođenijih područja. Loši vremenski uvjeti sprečavaju polijetanje vojnih helikoptera i pružanje pomoći unesrećenima.

Prema pisanju dnevnog lista Mozambika Jornal Domingo, 48 osoba je poginulo u pokrajini Sofala.

Prema podacima UN-a više od 100 osoba nestalo je u Zimbabveu, a oko 10.000 je bilo na udaru ciklona.

Tristo izbjeglica u izbjegličkom logoru Tongogara na jugoistoku zemlje pogođeno je ciklonom i njihovih 49 kuća je oštećeno.

Jaki vjetrovi su srušili krovove zatvora Masvingo, prema državnoj televiziji ZBC.

Jedan od najjačih ciklona s Indijskog oceana u posljednjih deset godina, Idai je u noći između petka i subote poharao područje Chimanimani, blizu granice s Mozambikom. (Hina)