Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradonačelnica Saarbrückena

'Njemačka bi mogla postati eldorado za seksualnu industriju!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnica Saarbrückena Charlotte Britz boji se da bi Njemačka mogla postati eldorado za seksualnu industriju, ako se kazneno bude progonilo korisnike seksualnih usluga u Francuskoj.

Njemački Zakon o prostituciji iz 2002. godine bio je sporan od samog početka. Od tada se prostitucija u Njemačkoj ne smatra nemoralnom, a korisnici i davateljice seksualnih usluga ne čine kažnjiva djela, piše Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Ilustracija braća Panić FOTO Zgodnim maserkama obećavali zaradu 100 eura na dan: Vučićeva kumčad na policijskoj tjeralici zbog prostitucije, pobjegli u Hrvatsku Aleksandar Vučić Braća Panić FOTO Vučićevu kumčad traži policija, oni pobjegli u Hrvatsku! Objavili snimke iz noćnog provoda u Zagrebu

Prostitutke su tada 'iz jednog zakonski nereguliranog prostora stavljene u pravni okvir', kaže Thekla Walker, jedna od vodećih političarki Stranke zelenih u njemačkoj pokrajini Baden Württemberg. 'Tada je to sigurno bilo učinjeno s dobrom namjerom', kaže ona.

Obujam u kojem se seksualna industrija od tada razvila ipak sad traži snažniju regulaciju. Thekla Walker ne želi zabraniti prostituciju. Ona umjesto toga traži bolje radne uvjete za, većinom, ženske pružateljice seksualnih usluga, poput primjerice redovitih zdravstvenih kontrola. Osim toga, ona smatra da bi policija trebala nadzirati bordele i paziti u kakvom su stanju žene koje tamo rade. Na to, prema trenutačnim zakonima, policajci nemaju pravo.

>> Naručio prostitutku, pojavila se žena, razvod u tijeku...

Konvencija protiv trgovine ljudima predviđa da maloljetne žrtve trgovine ljudima moraju dobiti pravo dozvole boravka u Njemačkoj, ako se to pokaže u interesu djeteta. To u Njemačkoj po sadašnjim zakonima nije slučaj, prigovaraju kritičari. Ni dozvola boravka za odrasle žrtve ne smije biti vezana uz neki uvjet. Prema važećem zakonu takve žrtve moraju u kaznenom procesu svjedočiti protiv svojih mučitelja.

Sve veći pritisak sve strožih pravila u susjednim zemljama osjećaju i njemački gradovi na granici. Posljednjih se godina, na primjer, stanje u gradu Saarbrückenu pogoršalo, žali se gradonačelnica Charlotte Britz.

Ona se boji da bi Njemačka mogla postati eldorado za seksualnu industriju, ako se kazneno bude progonilo korisnike seksualnih usluga u Francuskoj, a budu li u Njemačkoj i dalje vladali liberalni zakoni.

U Švedskoj je prostitucija od 1999. u potpunosti zabranjena. Kažnjavaju se samo korisnici, ne i davateljice usluga. Mušterijama prijeti novčana kazna od najmanje 1.500 eura ili do šest mjeseci zatvora. U Francuskoj su bordeli zabranjeni ubrzo nakon Drugog svjetskog rata. Sada je tamo pažnju izazvao novi zakonski prijedlog, koji slijedi švedski model. Protiv njega je 343 muškaraca potpisalo poziv 'Prste dalje od moje kurve', među njima su pisci, glumci kao i odvjetnik bivšeg šefa MMF-a Dominique Strauss-Kahna.

Gradonačelnica upozorava na sve otvorenije granice u Europi i na posljedice siromaštva u zemljama poput Bugarske i Rumunjske. 'Žene odande su sve više na poslu po našim ulicama', kaže ona i dodaje da je vrlo upitno čine li one to dobrovoljno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene