Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe

Potpredsjednica Europskog parlamenta privedena na ispitivanje! Prvo uhitili njezina partnera i još trojicu zbog sumnje na korupciju

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Navodno već je uhićen partner potpredsjednice Europskog parlamenta, koji je trenutno čelnik Međunarodne konfederacije sindikata ITUC.

Četiri osobe, uključivo bivšu eurozastupnicu, uhićeno je u petak u Bruxellesu u sklopu istrage o korupciji koja se odnosi na jednu zemlju Perzijskog zaljeva, objavilo je savezno državno odvjetništvo Belgije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

Državno odvjetništvo nije imenovalo državu no prema pisanju belgijskog dnevnika Le Soir, riječ je o državi Katar čiji su dužnosnici navodno pokušali kupiti bivšeg zastupnika talijanskih socijalista koji je zasjedao u EP-u od 2004. do 2019.

Istraga je obuhvatila radnje "korupcije" i "pranja novce" organizirane bande, priopćila je istraga. 

Belgijska policija u petak navečer privela je na ispitivanje i grčku socijalističku zastupnicu u Europskom parlamentu Evu Kaili (44), jednu od potpredsjednica Europskog parlamenta, rekao je izvor blizak slučaju za AFP.

Grčka socijalistička stranka PASOK, čija je Kaili članica, objavila je u petak navečer da je ona "izbačena" iz stranke.

Navodno već je uhićen njezin partner Luca Visentini, koji je trenutno čelnik Međunarodne konfederacije sindikata ITUC. Kaili, koja je partnerica jedne od četiri osobe uhićene ranije danas, zadržana je na ispitivanju u policiji, dodao je izvor, piše Euronews.

Podrazumijeva se da su sva četvorica prvotno uhićenih talijanski državljani ili talijanskog podrijetla.

Prema prvim informacijama dužnosnici su navodno pokušali kupiti bivšeg zastupnika talijanskih socijalista koji je zasjedao u EP-u od 2004. do 2019.

Već nekoliko mjeseci belgijski istražni suci "sumnjiče jednu državu Perzijskog zaljeva da utječe na gospodarske i političke odluke Europskog parlamenta uplaćujući novčane svote ili nudeći velike darove trećim osobama koje svojom političkom i/ili strateškom pozicijom imaju veliku važnost" u toj instituciji.

Savezno državno odvjetništvo, koje je zaduženo za istrage zločina terorizma i organiziranog kriminala, još nije službeno otkrilo identitet privedenih osoba. U petak ujutro u okviru istrage koju je naredio sudac iz Bruxellesa, obavljeno je 16 racija u raznim općinama glavnoga grada Belgije gdje je i sjedište EP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija USVOJENA REZOLUCIJA Europski parlament Rusiju proglasio državom pokroviteljicom terorizma: ''Potrebno ih je dodatno izolirati''

Osim četvero uhićenih u sklopu istrage policija je zaplijenila "oko 600.000 eura u gotovini" kao i "informatički materijal i mobitele" kojih će se sadržaj analizirati.

Pročitajte i ovo Europski parlament, ilustracija NA PLENARNOJ SJEDNICI Europski parlament uvjerljivo podržao pristupanje Hrvatske Schengenu: Dio zastupnika protiv, bilo je i suzdržanih

Operacija je ciljala pomoćnike eurozastupnika koji rade u EP-u. Među uhićenima je i bivši eurozastupnik, navodi državno odvjetništvo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene