Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka srbijanskog parlamenta

Četnicima koji ratuju u Ukrajini prijeti do 10 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponovljen je poziv sudržavljanima Srbije da se u roku 10 dana vrate u zemlju kako bi izbjegli da dođu na udar zakona prije nego stupi na snagu.

Državljani Srbije koji sudjeluju u ratovima i oružanim sukobima u drugim državama ili za odlazak organiziraju i vrbuju građane Srbije suočit će se s kaznom zatvora od šest mjeseci do 10 godina, odlučili su u petak u Beogradu zastupnici srbijanskog parlamenta usvajajući dopune kaznenog zakonika.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

Za predložene dopune glasovala je i vladajuća koalicija i oporba, uz iznimku zastupnika Stranke demokratske akcije Sandžaka koji su bili suzdržani.

Zastupnici su u raspravi ponovili poziv sudržavljanima Srbije koji se trenutačno nalaze na ratištima, uglavnom u Siriji i Ukrajini, da se u roku od najviše 10 dana vrate u zemlju kako bi izbjegli da dođu pod udar zakona prije nego li stupi na snagu.

Evo što je dočekalo četnike na povratku iz Ukrajine!

Dopune kaznenog zakona predviđaju kazne zatvora od šest mjeseci do 10 godina za one koji sudjeluju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama ili za to organiziraju i vrbuju građane Srbije. Ova kaznena djela odnose se na one koji u ratu u stranoj državi sudjeluju kao pripadnici vojnih ili paravojnih postrojbi koje su u sukobu, a nisu pripadnici neke misije pri međunarodnim organizacijama.

Za sudjelovanje građana Srbije u oružanom sukobu u stranoj zemlji predviđen je zatvor od šest mjeseci do pet godina, dok je teži oblik tog kaznenog djela ako je počinjeno u sastavu skupine i u tom je slučaju predviđena kazna od jedne do osam godina.

Vrbovanje, poticanje ili organiziranje drugih osoba da počine ova kaznena djela, organiziraju skupinu, provode obuku, osiguravaju opremu ili omogućuju logistiku i financijsku potporu ili financiranje tih kaznenih djela, kazna je od dvije do 10 godina, a ove odredbe vrijede i za strane državljane koji ta kaznena djela počine na teritoriju Srbije.

Četnici se u Ukrajini ne bore besplatno. Evo koliko su plaćeni!

Parlamentarna oporba je inzistirala da se organizatorima zaprijeti strožim kaznama te, glede usvojenih dopuna kaznenog zakona, ukazala na nekoliko nedoumica, među kojima - kako tretirati građane koji imaju dvojno državljanstvo, jesu li kazne za zajednički odlazak, uglavnom mladih, na ratišta diljem svijeta rigoroznije od pojedinačnih odlazaka odraslih osoba te kako postupati s onima koji sudjeluju u međunarodnom sukobu, a ne čine ratni zločin, već štite ugrožene civile.

Srbijansko državno odvjetništvo za organizirani zločin podiglo je 7. listopada optužnicu protiv pet osoba zbog terorističkih aktivnosti - financiranja, organiziranja i sudjelovanje u oružanim sukobima u Siriji. Optužnica ih tereti da su početkom 2013. uspostavili vezu sa terorističkim organizacijama Islamska država (IS) i Frontom Al-Nusra, kojima je cilj nasilno preuzmanje vlasti u Siriji, a odlukom UN proglašene su za terorističkim. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene