Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbog ruske invazije

Češka će se riješiti Gripena, kupuju moćne američke borbene avione

Borbeni avion F-35
Borbeni avion F-35 Foto: Afp
Češka se vlada dogovorila u srijedu da počnu razgovori sa SAD-om o isporuci borbenih zrakoplova F-35 Lightning II koje proizvodi Lockheed Martin Corp, kako bi zamijenili lovce Gripen unajmljene od švedskog Saaba AB, rekao je premijer Petr Fiala.

Zemlja članica NATO-a također će voditi razgovore o kupnji borbenih vozila od švedske podružnice BAE Systemsa nakon što je poništen natječaj za isporuke.

Pročitajte i ovo Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 12 Povijesni prelet FOTO/VIDEO U četvrtak se na hrvatskom nebu ispisuje povijest: Anušić objavio veliku vijest

"Ovo je još jedan korak u modernizaciji vojske i ispunjavanje naših obveza prema savezu", rekao je češki premijer Petr Fiala te dodao da su ovo su važne odluke u trenutku kada se sigurnost Europe i Češke suočava s novim izazovima izazvanim agresijom Rusije u Ukrajini, istaknuo je.

Švedske avione mijenjaju američkim

Ministrica obrane Jana Cernochova rekla je da zemlja želi 24 zrakoplova F-35, a razgovori bi trebali biti zaključeni do listopada sljedeće godine. Češka sada ima 14 Gripena švedske proizvodnje pod ugovorom o leasingu do 2027.

Lockheed Martin rekao je u lipnju da bi mogao isporučiti prve borbene zrakoplove F-35 Njemačkoj 2026. i očekuje više narudžbi za zrakoplove u Europi, uključujući možda Grčku i Češku.

Pročitajte i ovo Mjesto pada zrakoplova u Grčkoj - 1 osnovana prije tek tri godine Nevjerojatni podaci o tvrtci čije je oružje bilo u avionu koji se srušio u Grčkoj

Pročitajte i ovo nuklearno oružje (Ilustracija: AFP) nuklearno naoružanje Američke atomske bombe u Njemačkoj: "Znamo što nam je činiti, spremni smo"

Američko ministarstvo obrane dogovorilo se s Lockheed Martinom da se tijekom tri godine proizvede oko 375 borbenih zrakoplova F-35, priopćile su dvije strane u ponedjeljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene