Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin: "Šeparović misli da vlast pripada njemu"

145. dan rata

Erdogan opet prijeti da će stopirati ulazak Švedske i Finske u NATO: "Ne poštujete naše uvjete"

145. je dan rata u Ukrajini. Odbijanje Ukrajine i zapadnih sila da priznaju kontrolu Moskve nad Krimom predstavlja "sustavnu prijetnju" za Rusiju, a svaki vanjski napad na regiju izazvat će odgovor "Sudnjeg dana", rekao je u nedjelju bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

 

  • Gotovo 2000 Ukrajinaca i Poljaka prosvjedovalo ispred ruskog veleposlanstva
  • Rusi tvrde da su uništili oružje SAD-a i ostalih NATO-ovih članica poslano Ukrajini
  • Dmitrij Medvedev opet zaprijetio da će u slučaju napada na Krim "sudnji dan doći vrlo brzo i žestoko"

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

21:30 Ruske snage danas su granatirale grad Toretsk na istoku Ukrajine i ubile šestero ljudi, objavile su ukrajinske vlasti.

U jutrošnjem granatiranju pogođena je dvokatnica u gradu u regiji Donjeck, a spasioci su na terenu tragali za preživjelima i čistili ruševine, prenosi The Guardian.

19:00 Nakon napada ukrajinskih snaga u blizini hidroelektrane Kahovka u Hersonu, regiji koju trenutno kontroliraju ruske snage, oštećen je plinovod, objavila je ruska prorežimska novinska agencija Tass.

17:27 Turski predsjednik Tayyip Erdogan ponovno prijeti da će stopirati ulazak Švedske i Finske u NATO savez ako ove zemlje ne ispošutju njegove uvjete, javlja AFP. 

 

 

Podsjetimo, Erdogan je optužio je Švedsku i Finsku da su utočišta za kurdske militante koje on želi slomiti te da promiču "terorizam". Također je zatražio da ukinu embargo na oružje uveden zbog turskog vojnog upada u Siriju 2019.

Nakon potpisivanja protokola o pristupanju Švedske i Finske NATO-u, rekao je da još uvijek može blokirati njihovo članstvo ako ne ispune svoja obećanja, od kojih neka nisu otkrivena, poput mogućih sporazuma o izručenju.

16:30 Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Tayyip Erdogan razgovarat će u utorak u Teheranu o izvozu ukrajinskog žita, objavio je u ponedjeljak Kremlj.

Očekuje se da će Rusija, Ukrajina, Turska i Ujedinjeni narodi kasnije ovaj tjedan potpisati sporazum o nastavku izvoza žita iz Ukrajine preko Crnog mora.

Putinu i Erdoganu će se priključiti iranski predsjednik Ebrahim Raisi na razgovorima o Siriji gdje su sve tri zemlje vojno angažirane.

Ukrajinske crnomorske luke, donedavno glavne točke za izvoz poljoprivrednih proizvoda, blokirane su otkako je Rusija u veljači pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Dvije zemlje su veliki izvoznici žita na globalna tržišta. Rusija je također veliki proizvođač umjetnog gnojiva, a Ukrajina ulja.

15:19 Još jedna megakorporacija napušta rusko tržište, i pridružila se popisu od preko 100 svjetski poznatih brendova koji su napustili Rusiju u posljednjih nekoliko mjeseci.

O kojoj se točno korporaciji radi i zašto su otišli, pročitajte >>OVDJE.

13:39 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je naredbu kojom zamjenik glavnog načelnika ukrajinskih sigurnosno-obavještajnih službi Vasilj Maljuk postao izvršni direktor tih službi.

Maljuk je osoba koja je blizu šefu Ureda predsjednika Ukrajine Andriju Jermaku. Jermak je dugo vremena bio u sukobu s prijašnjim šefom sigurnosno-obavještajnih agencija Ivanom Bakanovom, oko potencijalnog utjecaja na predsjednika, prenosi Meduza.

Bakanov je bio na toj poziciji sve do 17. srpnja kada je, zajedno s glavnom državnom tužiteljicom Irinom Venediktovom udaljen s pozicije, zbog istrage u povezanost zaposlenika u tim odjelima s ruskim tajnim službama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nastavlja se niz Još jedna megakorporacija napušta Rusiju: "Jednostavno je nemoguće nastaviti poslovanje"

9:09
"EU neće povući sankcije uvedene Rusiji zbog situacije u Ukrajini ako Moskva i Kijev potpišu mirovni sporazum pod ruskim uvjetima", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u svojem članku za Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung objavljenom u nedjelju, prenosi ruski Tass.

Na rusku agresiju EU je reagirala prilično jednoglasno i uvela neviđeno oštre sankcije, dodao je Scholz. "Od početka smo znali da ćemo te sankcije potencijalno morati zadržati još dugo", napomenuo je.

"Jasno je da niti jedna od ovih sankcija neće biti povučena u slučaju mira koji diktira Rusija", nastavio je. Za Rusiju nema drugog puta za sporazum s Ukrajinom osim onog koji bi mogli prihvatiti Ukrajinci.

"Podržavat ćemo Ukrajinu sve dok joj ta potpora bude bila potrebna: gospodarska, humanitarna, financijska i isporukama oružja. Istovremeno jamčimo da NATO neće postati strana u ratu", ustvrdio je Scholz.

9:01 "Kina nije jedna od strana u ukrajinskoj krizi, ali neće samo mirno promatrati situaciju", rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi tijekom telefonskog razgovora s mađarskim kolegom Peterom Szijjartoom.

Yi i Szijjarto razgovarali su telefonom u nedjelju o bilateralnim vezama između zemalja i ukrajinskoj krizi, navodi se u izvješću kineske novinske agencije Xinhua.

"Kina nije jedna od strana u ukrajinskoj krizi, ali nećemo biti ravnodušan promatrač. Nećemo dolijevati ulje na vatru, uvijek smo bili ustrajni i dosljedni u poticanju mira i pregovora", prenose RIA Novosti.

8:55 Najmanje 353 ukrajinska djeteta su umrla, a više od 665 je ozlijeđeno uslijed ruske invazije, priopćilo je u ponedjeljak ukrajinsko tužiteljstvo za maloljetnike.

Najviše ozlijeđenih zabilježeno je u Donecku, Harkivu i Kijevu, prenosi CNN. Kaže se da je najmanje 2138 obrazovnih ustanova oštećeno, od kojih je 221 potpuno uništena.

7:00 Ruskinja Marina Ovsjanikova, koja je u ožujku u programu državne televizije uživo prosvjedovala protiv invazije na Ukrajinu, nakratko je u nedjelju uhićena u Moskvi, pokazuju objave na njezinim kanalima na društvenim medijima.

"Marina je uhićena", stoji u objavi na njezinu kanalu na Telegramu ispod slika dvojice policajaca koji je vode prema bijelom kombiju. Ona je ubrzo nakon toga objavila svoju sliku s dva psa na Facebooku i dodala: ''Išla sam u šetnju s psima, tek što sam prošla kroz vrata, prišli su mi ljudi u uniformama. Sada sjedim u Ministarstvu unutarnjih poslova Krasnoselski."

Tri sata nakon toga napisala je da je puštena: "Kod kuće. Sve je u redu, ali sada znam da je uvijek bolje ponijeti kovčeg i putovnicu ako ideš van."

6:30 
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom i istaknuo da se međunarodno stajalište o sankcijama protiv Rusije mora temeljiti na "načelima" i na pojačanom, a ne smanjenom pritisku na Moskvu.

Riječ je o prvom telefonskom razgovoru dvojice čelnika nakon kanadske odluke da dopusti povratak u Europu turbina za ruski plinovod Sjeverni tok koju je ukrajinski predsjednik oštro kritizirao nazvavši je "neprihvatljivom".

Međunarodno stajalište o sankcijama mora se temeljiti na načelima, poručio je Zelenski i dodao da se nakon nedavnih "terorističkih napada" u više ukrajinskih mjesta pritisak na Moskvu "mora pojačati, a ne smanjiti".

Kako je protekao 144. dan rata u Ukrajini, možete pročitati >> OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene