Čelnik stranke Brexit Nigel Farage neće se kandidirati na izborima u prosincu već će umjesto toga diljem zemlje voditi kampanju protiv sporazuma o "razvodu" koji je premijer Boris Johnson sklopio s EU-om.

Galerija


"Vrlo dugo sam razmišljao o ovome: kako ću najbolje poslužiti brexitu?", rekao je Farage u nedjelju BBC-u.

Vezani članci Ivana Petrović Ivana Petrović iz Londona: "Johnsonova senzacija bi se tako vrlo lako mogla pretvoriti i u Pirovu pobjedu" Boris Johnson Analitičar o trijumfu konzervativaca Borisa Johnsona: "Ovo je konačna pobjeda ideje Brexita"

"Trebam li osvojiti zastupničko mjesto i pokušati ući u parlament ili mi je bolje putovati Ujedinjenim Kraljevstvom i podržavati 600 kandidata pa sam odlučio kako je potonji smjer ispravan", dodao je.

Farage, protivnik EU-a, ove godine je osnovao stranku Brexit i glatko osvojio većinu glasova u Velikoj Britaniji na izborima za Europski parlament u svibnju.

Ranije je vodio Stranku britanske neovisnosti (UKIP). Prijetnja kako bi stranka mogla ukrasti glasove konzervativcima bila je ključna za uvjeravanje tadašnjeg konzervativnog premijera Davida Camerona da 2016. raspiše referendum na kojemu je Velika Britanija odlučila izaći iz EU-a.

Johnsonovi konzervativci vode prema anketama uoči prijevremenih izbora 12. prosinca. No, zemlja je i dalje snažno podijeljena zbog brexita pa je ishod izbora teško predvidjeti.

Glasači koji se protive brexitu podijeljeni su između više stranaka dok Johnson s torijevcima namjerava privući pristaše izlaska iz Unije.

Faragevu stranku podržava između sedam i 13 posto birača prema najnovijim anketama. Farage je htio stvoriti "Savez za izlazak", ali su Konzervativci odbacili njegove pozive za izbornim paktom. (Hina)