Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica sukoba

Cameron: Argentina je 1982. htjela Falklandima oteti slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer David Cameron osudio je u ponedjeljak 'čin agresije' koji je Argentina izvršila prije točno trideset godina želeći 'oteti slobodu' stanovnicima Falklandskog otočja, arhipelagu u južnom Atlantiku, gdje se 1982. vodio rat.

'Prije 30 godina, stanovnici Falklanda (britanski naziv za Malvinske otoke) bili su izloženi agresiji s ciljem da im se otme sloboda i njihov način života', ocijenio je Cameron u izjavi koju je objavio Downing Street.

Pročitajte i ovo Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat"

>> Hague moli Argentinu da ne zastrašuje Falklanđane

'Ovo je dan sjećanja i razmišljanja, dan kada ćemo se prisjetiti svih palih u sukobu, pripadnika naših oružanih snaga i argentinskih vojnika koji su izgubili život', dodao je konzervativni premijer u prigodi obilježavanja tridesete obljetnice početka sukoba Londona i Buenos Airesa.

Danas čestitamo na junaštvu britanskim snagama koje su 'oslobodile otoke', dodao je Cameron. 'S razlogom smo ponosni na ulogu Velike Britanije koja je ispravila najveću nepravdu (koju je počinila Argentina). Stanovnici Falklanda mogu s razlogom biti ponosni na stabilnu i svijetlu budućnost koju grade od 1982. godine'.

Velika Britanija je 'i dalje odlučna da osigura poštovanje prava stanovnika Falklanda - i samo pravo stanovnika Falklanda - da odlučuju o svojoj budućnosti. Riječ je o temeljnom načelu koje je prije 30 godina bilo u pitanju a to je načelo koje danas službeno potvrđujemo', naglasio je premijer.

Falklandski rat počeo je 2. travnja 1982. između Argentine i Velike Britanije, s iskrcavanjem argentinskih snaga na otočje. U sukobu koji je trajao do 14. lipnja 1982., poginulo je 649 Argentinaca i 255 Britanaca.

S približavanjem tridesete obljetnice sukoba raste napetost u vezama dviju zemalja, uz pravi 'verbalni rat' između Londona i Buenos Airesa.

Falklandski otoci, na krajnjem jugu Argentine, od 1833. su pod britanskom kontrolom, ali Buenos Aires i dalje polaže pravo na taj teritorij. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene