Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Budućnost će odrediti stanovnici'

Britanija odbija mogućnost pregovora o Falkalndima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanija je u četvrtak odbacila argentinsku ponudu da dvije zemlje razgovaraju o Falklandskim otocima.

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez poslala je britanskome premijeru Davidu Cameronu otvoreno pismo o mogućnosti razgovora o spornom otočju.

Britanija i Argentina deset su tjedana 1982. ratovale zbog udaljenog južnoatlantskog otočja koje Argentinci zovu Malvinima, a dio su britanskih prekomorskih samouprava.

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Slika nije dostupna Da ne bi bilo iznenađenja na otočju London špijunirao Argentinu zbog Falklanda

>> Cameron odbio primiti omotnicu od predsjednice Argentine

Cristina Fernandez obilježila je 30. godišnjicu rata diplomatskom kampanjom kojom je naglasila da Argentina ima pretenzija na taj teritorij kojemu je važnost ojačana traženjem nafte u obližnjim vodama.

U pismu objavljenom u britanskim novinama Fernandez optužuje Britaniju za kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda jer se njima zatijeva da dvije zemlje spor riješe pregovorima.

"Problem Malvina pitanje je o kojem mišljenje ima Latinska Amerika i velika većina naroda i vlada koje odbacuju kolonijalizam", napisala je Fernandez.

Cameron je odbio prijedlog da razgovaraju i ponovio stav službenog Londona kako tri tisuće stanovnika Falklanda žele biti Britanci.

"Budućnost Falkandskih otoka moraju odrediti njihovi stanovnici", rekao je. "Kad god je njih netko pitao, oni su izjavili da žele zadržati sadašnji status u Ujedinjenom Kraljevstvu".

Očekuje se da na referendumu ove godine otočani uvjerljivo glasaju za ostanak u ovome statusu. "Nadam se da će argentinska predsjednica poslušati taj referendum i priznati da stanovnici Falkandskih otoka moraju odabrati vlastitu budućnost", dodao je Cameron. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene