Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da ne bi bilo iznenađenja na otočju

London špijunirao Argentinu zbog Falklanda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Britanija špijunirala je argentinsku vojsku i vodeće političare od 2006. do 2011. kako ne bi bila u nedoumici oko sigurnosti Falklandskog otočja, prenosi Reuters izvješće lokalne televizije Channel TN.

Ta se TV postaja poziva na obavještajne dokumente koje je prikupio tim novinara u Brazilu, tijekom suradnje s američkim "zviždačem" Edwardom Snowdenom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odraz novih svjetskih odnosa Dvije velike europske zemlje u lovu na kineske špijune: Situacija je sve ozbiljnija Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području"

Napetosti oko Falklanda još tinjaju i nakon 30 godina od kratkog rata između dvije zemlje oko kontrole arhipelaga u južnom Atlantiku u kojem je pobijedila Velika Britanija.

Otkrivene nove tajne iz CIA-e: Jesu li zaista ovo radili?

Otoci se nalaze 480 kilometara od argentinske obale i 12.870 kilometara od britanske obale. Na otocima živi oko 2800 ljudi koji se uglavnom bave ovčarstvom, ribolovom i ponešto turizmom. U tom području je također otkrivena nafta, što je podiglo uloge u sporu oko kontrole nad tim arhipelagom.

Glasnogovornik britanskog Foreign Officea je kazao da vlada neće niti potvrditi niti opovrgnuti postojanje obavještajnih dokumenata.

Prošli tjedan je britanska vlada najavila da će pojačati vojnu nazočnost na Falklandima kao protutežu "prijetnji" koju predstavlja Argentina. Argentina odgovara da je ta retorika u službi predstojećih britanskih izbora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene