Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslao upozorenje

Hague moli Argentinu da ne zastrašuje Falklanđane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski ministar vanjskih poslova William Hague pozvao je u subotu Buenos Aires da prekine s pokušajima zastrašivanja stanovnika Falklandskih otoka, dok traje verbalni rat uoči tridesete obljetnice englesko-argentinskog sukoba zbog suvereniteta otoka.

'Ako (argentinska vlada) stvarno želi napredak, mora prekinuti s pokušajima zastrašivanja civila' i počne razgovarati o mogućnosti 'suradnje u zajedničkom interesu u južnom Atlantiku', piše ministar vanjskih poslova u kolumni konzervativnog dnevnika The Timesa.

Hague
je opetovao da oko 3.000 stanovnika Falklandskih otoka (ili Malvinskih, kako ih zovu Argentinci) ima neotuđivo pravo da budu Britanci na temelju samoodređenja.

Oni 'imaju pravo odlučivati o vlastitoj budućnosti i razvijati svoju zajednicu i gospodarstvo (...) trideset godina nakon argentinske invazije', istaknuo je.

Hague je dodao da se London i dalje zauzima za suradnju s Buenos Airesom na polju ribarstva, istraživanja nafte te jačanja pomorskih i zračnih veza između otočja i latinskoameričkog kontinenta.

No izrazio je žaljenje zbog 'nedovoljno konstruktivnog pristupa Argentinaca' u zadnje vrijeme, spomenuvši napose nedavne mjere Buenos Airesa radi 'ograničenja plovidbe ribarskih brodova s Falklanda' u Magellanovu tjesnacu i mogućnost njihova zaustavljanja u latinskoameričkim lukama.

Ova je kolumna objavljena nakon višednevne prepirke i međusobnih optužaba za 'kolonijalizam'.

Buenos Aires je početkom siječnja opetovao kako ima 'neotuđivo pravo' na Malvinima. Ti su otoci od 1833. pod vlasti Velike Britanije koja ondje ima važnu bazu Kraljevske mornarice.

U ratu koji je 1982. povela argentinska diktatura radi povrata suvereniteta nad otocima poginulo je 255 britanskih i 648 argentinskih vojnika. (Hina)

Pročitajte i ovo Javier Milei Održao prvi govor Prisegnuo Javier Milei, novi argentinski predsjednik: Veliki je obožavatelj Donalda Trumpa Slika nije dostupna 'Iznimno jaka odlučnost' Cameron: Velika Britanija je spremna boriti se za Falklande

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene