Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush stavio veto na zakon o zdravstvenom osiguranju djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush u srijedu je stavio veto na prijedlog zakona kojim se znatno proširuje državno zdravstveno osiguranje za djecu iz obitelji slabijih primanja, iako je prijedlog u Kongresu dobio snažnu dvostranačku podršku.

Svoj četvrti veto u sedam godina predsjedništva, Bush je potpisao iza zatvorenih vrata, bez prisustva medija, a obznanio ga je u govoru o proračunu za 2008. koji je održao u Trgovinskoj komori okruga Lancaster u Pennsylvaniji.

Pročitajte i ovo Mađarski premijer Viktor Orban objava ministarstva Viktor Orban zbog ruskog plina prijeti i blokadom ulaska Bugarske u Schengen Slika nije dostupna Basler polica dopunskog osiguranja - već od 75* kn mjesečno

- Ja vjerujem u privatnu medicinu, a ne u sustav zdravstvene skrbi koji vodi federalna vlada, rekao je Bush, ponavljajući kako bi zakon ohrabrio građane koji sada plaćaju privatno osiguranje da prijeđu na državno, te donio zamjetno povećanje državne potrošnje.

No, Bush je izrazio spremnost da pregovara sa zastupnicima o tom osjetljivom pitanju, "ako oni trebaju nešto više novca koji bi pomogao da se postigne cilj i osigura pomoć siromašnoj djeci".

Zakonskim prijedlogom predviđeno je izdvajanje dodatnih 35 milijardi dolara u idućih pet godina za Državni program zdravstvenog osiguranja djece (SCHIP), dok administracija za istu namjenu traži dodatnih pet milijardi dolara.

Prema prijedlogu demokrata, program SCHIP obuhvatio bi 10 milijuna djece, umjesto sadašnjih 6.6 milijuna, a financirao bi se povećenjem poreza na cigarete sa sadašnjih 60 centi na jedan dolar po kutiji.

Prijedlog zakona prošloga je tjedna izglasan u Senatu sa 67 prema 29 glasova, što je dovoljno za rušenje predsjedničkog veta, no u Predstavničkom domu odnos je bio 265 za i 159 protiv, što je 15 glasova manje od potrebne dvotrećinske većine koja nadjačava veto.

Demokrati su se oštro obrušili na predsjednikov veto. Čelnik
demokratske većine u Senatu Harry Reid nazvao je Bushevu odluku "vetom bez srca", ističući kako je njime "uskratio zdravstvenu skrb za milijune djece" iz obitelji slabijih primanja.
- Mi ostajemo predani programu SCHIP-a, sa ili bez predsjednikove potpore, kazala je predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.

Čak 71 posto Amerikanaca podržava proširenje programa SCHIP, dok ih je 25 posto protiv, prema današnjem ispitivanju The Washington Posta i ABC News-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene