Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slinavka i šapa

Bugarska na oprezu zbog pojave slinavke i šape

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarska nacionalna veterinarska služba za slinavku i šap pohodila je jugoistočna bugarska sela nakon što je bolest potvrđena na graničnom području s Turskom.

Veterinarski djelatnici lokalnom stanovništvu podijelili su zaštitnu odjeću, piše Reuters. 'U stanju smo pripravnosti. Veterinarska služba motri stanje u svim selima u regiji i pregledava životinje koje bi mogle biti zaražene slinavkom i šapom. Zbog takvih preventivnih mjera, nadam se da se bolest neće ni pojaviti', rekao je Dimitar Germanov koji je na čelu veterinarske službe.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Zaražene vjeverice u porečkoj Vjeveršumi Desetak zaraženih Širi se infekcija u porečkoj Vjeveršumi: "Trenutačno je deset bolesnih. Pokušavamo utvrditi izvor zaraze..."

Prošli je tjedan u bugarskom selu Kosti zaklano 500 životinja. Učinjeno je to nakon što je Europska komisija dala zeleno svjetlo da se usmrte sve životinje koje su došle u doticaj sa slinavkom i šapom.

>> Zbog zaraze ubit će sve životinje u selu

'Nakon što smo dobili pozitivne rezultate iz laboratorija, naredili smo da se usmrte životinje koje bi mogle biti zaražene. To je moralo biti učinjeno što je brže moguće kako se zaraza ne bi proširila', rečeno je iz bugarske Veterinarske službe. Dodano je kako su slinavka i šapa u Bugarsku stigla iz Turske.

Nakon što se bolest prvi put pojavila početkom siječnja, Bugarska je zatvorila prodaju stoke i zabranila njezin transport u nekoliko regija. Slinavka i šapa nisu bolesti opasne za ljude, no njihova pojava može imati negativne posljedice za gospodarstvo. 

Najveća epidemija slinavke i šape zabilježena je 2001. godine u Velikoj Britaniji kada je ubijeno 10 milijuna ovaca. Diljem Europe provedene su tada visoke mjere opreza kako se bolest ne bi proširila, zabranjeni su bili uvoz i izvoz te transport stoke. Epidemija je Veliku Britaniju stajala 16 milijardi dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene