Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bruxelles odgodio potpisivanje privremenog sporazuma sa Srbijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija odlučila je odgoditi najavljeno potpisivanje privremenog političkog sporazuma sa Srbijom zbog "proceduralnih i političkih" prepreka u srbijanskoj vladi, izjavio je povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Na temelju kontakata s predstavnicima Srbije, shvatili smo da je političkim i proceduralnim preprekama u srbijanskoj vladi spriječeno potpisivanje privremenog sporazuma", rekao je Rehn.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Ilustracija Uhićeni su Tinejdžeri planirali teroristički napad na koncertnu dvoranu u Bruxellesu

Povjerenik Rehn je "izrazio žaljenje" zbog odgode, ističući da ponuda za potpisivanje toga sporazuma ostaje i dalje na stolu. "Mi smo spremni i čekamo da Srbija bude spremna", rekao je Rehn.

Rehn je izrazio razočaranje ponašanjem srbijanskog premijera Vojislava Koštunice zbog opstrukcije.

"Moram reći da mi je žao zbog opstrukcije nekih političara u Beogradu u blokiranju potpisivanja sporazuma", istaknuo je Rehn.

"Jedna stranka u koalicijskog vladi, DSS premijera Koštunice, odbija dati mandat za potpisivanje sporazuma, povezujući to s pitanjem Kosova. Ne tako davno, sam Koštunica od mene je tražio da podržim napredak Srbije na putu prema EU i govorio da europska budućnost Srbije i pitanje statusa Kosova nisu povezani. Razočaran sam što je pogazio svoja obećanja", rekao je Rehn.

U srbijanskoj vladi nema suglasnosti oko ponude EU-a. Premijer Koštunica ne želi sazvati sjednicu vlade, gdje bi bio nadglasan budući da većina ministara dolazi iz Demokratske stranke i G17 plus koje se zauzimaju za potpisivanje sporazuma. Koštunica traži da o tome očituje parlament u kojem taj sporazum ne može proći jer uz Koštuničin DSS protiv njega je i Srpska radikalna stranka.

EU je na sastanku ministara vanjskih poslova krajem prošlog mjeseca ponudila Srbiji potpisivanje privremenog političkog sporazuma, nakon što su propali pokušaji da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. 

Nizozemska i Belgija su inzistirale da Srbija mora u potpunosti surađivati s Haškim sudom da bi SSP mogao biti potpisan. 

Umjesto toga, ponuđen je privremeni sporazum kako bi se uoči drugog kruga predsjedničkih izbora pomoglo Borisu Tadiću u izbornoj utrci s radikalom Tomislavom Nikolićem.

Dan nakon izbora u EU-u su usuglasili dokument kojim su postavljeni pravni i financijski temelji za slanje misije na Kosovo.

Srbija se, uz čvrstu potporu Rusije, snažno protivi slanju te misije, tvrdeći da ta misija priprema teren za neovisnost Kosova i da nikakva misija ne može biti upućena bez nove rezolucije UN-a.

EU, s druge strane, tvrdi da postojeća rezolucija UN-a 1244 na temelju koje je raspoređena sadašnja misija UN-a UNMIK predstavlja odgovarajući pravni temelj i za europsku misiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene