Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija odlučila je odgoditi najavljeno potpisivanje privremenog političkog sporazuma sa Srbijom zbog "proceduralnih i političkih" prepreka u srbijanskoj vladi, izjavio je povjerenik za proširenje Olli Rehn.


"Na temelju kontakata s predstavnicima Srbije, shvatili smo da je političkim i proceduralnim preprekama u srbijanskoj vladi spriječeno potpisivanje privremenog sporazuma", rekao je Rehn.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković uzvratio Milanoviću: "Moramo se ozbiljno zapitati koja je to ekipa i za čije moskovske interese rade" Ivana Petrović Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Uđe li Hrvatska s 1. siječnja sljedeće godine i u Schengen, ne moram govoriti što to znači za našu zemlju"

Povjerenik Rehn je "izrazio žaljenje" zbog odgode, ističući da ponuda za potpisivanje toga sporazuma ostaje i dalje na stolu. "Mi smo spremni i čekamo da Srbija bude spremna", rekao je Rehn.

Rehn je izrazio razočaranje ponašanjem srbijanskog premijera Vojislava Koštunice zbog opstrukcije.

"Moram reći da mi je žao zbog opstrukcije nekih političara u Beogradu u blokiranju potpisivanja sporazuma", istaknuo je Rehn.

"Jedna stranka u koalicijskog vladi, DSS premijera Koštunice, odbija dati mandat za potpisivanje sporazuma, povezujući to s pitanjem Kosova. Ne tako davno, sam Koštunica od mene je tražio da podržim napredak Srbije na putu prema EU i govorio da europska budućnost Srbije i pitanje statusa Kosova nisu povezani. Razočaran sam što je pogazio svoja obećanja", rekao je Rehn.

U srbijanskoj vladi nema suglasnosti oko ponude EU-a. Premijer Koštunica ne želi sazvati sjednicu vlade, gdje bi bio nadglasan budući da većina ministara dolazi iz Demokratske stranke i G17 plus koje se zauzimaju za potpisivanje sporazuma. Koštunica traži da o tome očituje parlament u kojem taj sporazum ne može proći jer uz Koštuničin DSS protiv njega je i Srpska radikalna stranka.

EU je na sastanku ministara vanjskih poslova krajem prošlog mjeseca ponudila Srbiji potpisivanje privremenog političkog sporazuma, nakon što su propali pokušaji da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. 

Nizozemska i Belgija su inzistirale da Srbija mora u potpunosti surađivati s Haškim sudom da bi SSP mogao biti potpisan. 

Umjesto toga, ponuđen je privremeni sporazum kako bi se uoči drugog kruga predsjedničkih izbora pomoglo Borisu Tadiću u izbornoj utrci s radikalom Tomislavom Nikolićem.

Dan nakon izbora u EU-u su usuglasili dokument kojim su postavljeni pravni i financijski temelji za slanje misije na Kosovo.

Srbija se, uz čvrstu potporu Rusije, snažno protivi slanju te misije, tvrdeći da ta misija priprema teren za neovisnost Kosova i da nikakva misija ne može biti upućena bez nove rezolucije UN-a.

EU, s druge strane, tvrdi da postojeća rezolucija UN-a 1244 na temelju koje je raspoređena sadašnja misija UN-a UNMIK predstavlja odgovarajući pravni temelj i za europsku misiju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju