Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Obrazovanje ključno za napredak'

Jovanović u Beogradu potpisao sporazum o regionalnoj suradnji u obrazovanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri znanosti i obrazovanja Hrvatske i Srbije Željko Jovanović i i Tomislav Jovanović potpisali su u petak u Beogradu sporazum između srbijanske vlade i ostalih članica o sjedištu Tajništva Obrazovno-reformske inicijative za jugoistočnu Europu (ERI SEE) ocjenivši kako će on doprinijeti boljoj suradnji u području znanosti i obrazovanja.

Do sada su Sporazum, kojim se promiče i omogućava regionalna koordinacija provedbe obrazovne suradnje prema ciljevima obrazovne politike Europske unije i omogućava prijava ERI SEE-a na natječaj za sredstva EU-a, potpisale Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Srbija.

'Obrazovanje i znanost ključni su za napredak svakog društva i razvoj svake države, a ako želimo biti ravnopravni sudionici procesa obrazovanja i znanosti u Europi, onda moramo ulagati u obrazovanje, istraživanje i znanje', istaknuo je hrvatski ministar. On je sporazum ocijenio veoma značajnim jer omogućava razmjenu iskustava te bolju i konkretniju suradnju, a svom srbijanskom kolegi predložio je da uzajamno koriste ljudske resurse i opremu, jer tako mogu postignuti više i ostvariti značajnije rezultate.

>> Jovanović o urušavanju stropa: Ta je škola u puno boljem stanju od mnogih drugih

Dvojica ministara razmijenila su mišljenja o zajedničkim problemima u obrazovanju te razgovarali o mogućnostima i načinima intenziviranja međuresorne suradnje. Kao važnu temu istaknuli su i dogovore o zajedničkom nastupu, definiranju i usuglašavanju zajedničkih projekata u obje zemlje, ali i zajedno u okviru Europske unije.

Srbijanski ministar rekao je da će prihvatiti sugestiju hrvatskog kolege da i Srbija, poput Hrvatske, uvede predmet o zdravstvenom odgoju u osnovnim i srednjim školama.

Hrvatski ministar istaknuo je s tim u vezi da je projekt zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama zamišljen tako da bude 'neutralan i omogući djeci sve protrebne informacije na pluralistički način koji se tiče zdravog života, odrastanja, prevencije gojaznosti, bolesti ovisnosti, nasilja i očuvanja spolnog zdravlja'.

Današnje potpisivanje sporazuma bio je i prvi službeni susret dvojice ministara, budući je Tomislav Jovanović preuzeo resor obrazovanja i znanosti nakon prošlog tjedna završene rekonstrukcije srbijanske vlade.

Nezaobilazna tema na zajedničkoj je tiskovnoj konferenciji bila i večerašnja utakmica Srbija-Hrvatska, ali su obojica ministara izbjegla prognozirati rezultat. Njihova je diplomatska poruka bila - neka pobijedi bolji tim.

Hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović će se u sklopu službenog posjeta Srbiji tijekom dana susresti i s novoizabranim srbijanskim ministrom omladine i sporta, vaterpolistom Vanjom Udovičićem, i razgovarati o borbi protiv nasilja u sportu, na sportskim natjecanjima i izvan njih, financiranju sporta i zdravstvenoj zaštita sportaša. Dvojica ministara posjetit će tijekom dana Zavod za sport i medicinu sporta u Beogradu, a Udovičić će svom hrvatskom kolegi biti domaćin na večerašnjoj utakmici Srbija-Hrvatska. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Fokus na obrazovanju Selak Raspudić predstavila Mostov program pa poručila: "Pojedini crkvenjaci agitiraju za političke opcije" Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene