Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bruxelles: Kosovski parlament proglašava neovisnost u nedjelju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovski parlament će u nedjelju od 15 do 17 sati održati plenarno zasjedanje na kojem će biti proglašena neovisnost Kosova, ali će odluka stupiti na snagu u ožujku, objavili su diplomatski izvori u Bruxellesu.

Prema tim izvorima, kosovski premijer Hashim Thaci u nedjelju prije podne će sazvati izvanrednu sjednicu parlamenta što će biti javno objavljeno u 11 sati. 

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Antony Blinken Nije prvi put Zrakoplov američkog državnog tajnika prinudno sletio u Pariz: Na važan sastanak morao je automobilom

U 13 sati počeo bi postupak u parlamentu, a od 15 do 17 sati predviđeno je plenarno zasjedanje na kojem bi zastupnici trebali proglasiti neovisnost. 

Sat vremena nakon završetka zasjedanja premijer Thaci i kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu održat će tiskovnu konferenciju.

Parlament će najaviti da će odluka o neovisnosti stupiti na snagu u ožujku, jer je u međuvremenu potrebno donijeti ustav i 26 zakona, uglavnom o zaštiti srpske nacionalne manjine, što proizlazi iz plana Martttija Ahtisaarija.

Nakon proglašenja neovisnosti uslijedit će slavlje s koncertom kosovske filharmonije na otvorenom. 

Oko 23.00 sata predviđen je vatromet, doznaje se iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Ovaj scenarij proglašenja kosovske neovisnosti danas je počeo cirkulirati među diplomatskim izvorima u Bruxellesu.

BiH: Pojačane mjere sigurnosti zbog Kosova

Na području Bosne i Hercegovine poduzimaju se dodatne sigurnosne mjere uoči proglašenja neovisnosti Kosova, potvrdio je danas član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

On je novinarima u Sarajevu izjavio da su tijekom dana pojačani kontakti bosanskohercegovačkih dužnosnika s predstavnicima međunarodne zajednice te da se razmjenjuju informacije o sigurnosti i mogućim posljedicama kosovskih zbivanja.

Iz njegova ureda ranije je priopćeno da je o stanju u BiH razgovarao sa zapovjednikom mirovnih snaga Europske unije (EUFOR) generalom Ignaciom Martinom Villalainom.

"Cijela regija ulazi u osjetljivo razdoblje. Postoje krugovi i organizacije kojima je u interesu prenijeti atmosferu napetosti i u BiH", kazao je Silajdžić.

Istaknuo je i to da su nadležna tijela vlasti u BiH u pripravnosti i u stanju jamčiti sigurnost zemlje a pri tom će posebnu pozornost posvetiti sigurnosti povratnika.

Silajdžić je dodao da je ono što se zbiva na Kosovu stvar druge države pa se ne bi smjelo odražavati na BiH.

"Ukoliko ipak službeni Beograd posegne za integritetom i
suverenitetom BiH, onda to postaje i naše pitanje", izjavio je član Predsjedništva BiH.

Neke nevladine udruge iz Republike Srpske najavile su da će u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova organizirati ulične prosvjede.

Predsjednik udruge SPONA koja promovira nacionalističke interese bosanskih Srba Branislav Dukić najavio je u četvrtak kako će prosvjedi biti organizirani u svim općinama tog entiteta.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova RS u petak je međutim objavljeno da nisu dobili nikakve najave niti zahtjeve za odobravanjem prosvjednih okupljanja.

Ministar policije Stanislav Čađo pozvao je u petak u Banjoj Luci na "sabranost i suzdržanost" istaknuvši da će se reagirati u slučaju bilo kakvih izgreda.

Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak izjavio je da se BiH ne bi trebala destabilizirati zbog zbivanja na Kosovu.

"Ako bilo tko poduzme mjere koje su uperene protiv reda i stabilnosti u BiH, morat će biti spreman snositi posljedice", kazao je Lajčak kako ga u petak citira "Dnevni avaz".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene