Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN-ovo izvješće

Ljudi u Gazi suočavaju se i s glađu, najteže je djeci: "Vlada očaj"

Kamion s humanitarnom pomoći na ulazu u Pojas Gaze
Kamion s humanitarnom pomoći na ulazu u Pojas Gaze Foto: Afp
Cjelokupno stanovništvo Gaze suočava se s kriznim razinama gladi, upozorilo je UN-ovo tijelo u izvješću objavljenom u četvrtak.

Udio kućanstava u Gazi pogođenih visokim razinama nestašice hrane najveći je ikad zabilježen globalno, po inicijativi Integrirane klasifikacije sigurnosti hrane (IPC).

Humanitarna situacija u Gazi naglo se pogoršala otkad je Izrael 7. listopada započeo veliku vojnu operaciju sa žestokim zračnim napadima i kopnenom ofenzivom velikim dijelom enklave, kao odgovor na šokantni, smrtonosni upad Hamasovih militanata u Izrael.

Kamioni s hranom iz Egipta dostavili su nešto hrane, vode i lijekova, no Ujedinjeni narodi kažu da je kvantiteta hrane tek 10 posto od potrebnog za stanovnike enklave, od kojih su mnogi raseljeni.

Pročitajte i ovo Doček Hrvata iz Gaze Traže hitan otpis troškova Hrvatski državljani iz Gaze sami su platili troškove evakuacije: "Riječ je o vrlo visokim iznosima, prepušteni su sami sebi"

"Postoji rizik od gladi i raste svaki dan kako traje ili se pogoršava trenutna situacija intenzivnih neprijateljstava i ograničenog humanitarnog pristupa", ocijenio je IPC za Gazu.

Raspodjela pomoći unutar Gaze otežana je vojnim operacijama, inspekcijama humanitarne pomoći koje zahtijeva Izrael, prekidima komunikacija i nedostatkom goriva.

Pročitajte i ovo Hamasov tunel Vodio sve do granice VIDEO Izraelska vojska otkrila novi tunel Hamasa: "Ovaj je najveći koji smo pronašli, ovdje su vozila mogla prolaziti"

Neki očajni stanovnici Gaze skočili su na kamione s pomoći da zgrabe rijetke zalihe hrane i druga dobra. Postoje izvješća o tome kako su neki stanovnici jeli magareće meso te o pothranjenim pacijentima koji su potražili liječničku pomoć.

Krizna razina gladi u svijetu

IPC, stvoren partnerstvom UN-ovih agencija i nevladinih udruga, postavlja globalni standard za određivanje težine prehrambene krize korištenjem kompleksnih tehničkih kriterija.

U Sudanu, IPC procjenjuje da je rat doveo oko 37 posto stanovništva u Fazu 3, ili kriznu razinu gladi, dok se 10 posto stanovništva suočava s "hitnom" razinom Faze 4.

Pročitajte i ovo Crkva Svete obitelji u Gazi Okrutan napad Snajperist pucao na ljude u crkvi, ubio majku i kćer: "Jedna je ubijena dok je drugu pokušavala odnijeti na sigurno"

U Južnom Sudanu, IPC je došao do zaključka da je 46 posto stanovništva suočeno s kriznim razinama gladi proteklih mjeseci, dok je ta procjena za Afganistan 29 posto. Najekstremnije upozorenje IPC-a je Faza 5, koja ima dvije razine, katastrofu i glad.

Glad je bila proglašena samo dvaput u posljednjih godina, u dijelovima južne Somalije 2011. godine i u dijelovima Južnog Sudana 2017. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene