Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vandalizam u Bjelovaru

Ustaški grafiti na pravoslavnoj crkvi: "Još me gore razočaralo to što se dogodilo sad kad se mi kršćani pripremamo za proslavu Božića"

Aktualno Galerija Neprimjereno znakovlje na pravoslavnoj crkvi - 1 Neprimjereno znakovlje na pravoslavnoj crkvi - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Neprimjereno znakovlje na pravoslavnoj crkvi - 2 Neprimjereno znakovlje na pravoslavnoj crkvi - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Pravoslavna crkva u Bjelovaru - 1 Pravoslavna crkva u Bjelovaru - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Pravoslavna crkva u Bjelovaru - 2 Pravoslavna crkva u Bjelovaru - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +4 Stefan Maksimović, bjelovarski paroh Galerija 1/9 >>
Pravoslavna crkva Svete Trojice u središtu grada Bjelovara išarana je neprimjerenim grafitima i znakovljem. I nije jedina. Za počiniteljem se intenzivno traga.

Meta vandala bila je pravoslavna Crkva u srcu Bjelovara. Na pročelju je osvanulo neprimjereno obilježje i znakovlje.

"Zaista neugodna scena. Još me gore razočaralo to što se dogodilo sad kad se mi kršćani pripremamo za proslavu Božića", rekao je jerej Stefan Maksimović, bjelovarski paroh.

"Moraš oprostiti takvim osobama koje imaju nekakve neobične želje. A ovo je uništavanje", smatra Ranka iz Bjelovara.

Policija za počiniteljem intenzivno traga. Sada uništena fasada je kao i crkva tek nedavno obnovljena.

"Dođe jedan pojedinac ili pojedinci i naprave ovoliku štetu. Šteta je ogromna, ne može se to samo tako prefarbati, mora se sve - fasada jer je crkva pod zaštitom kulture", kaže bjelovarski paroh.

U saniranju štete Srpskoj pravoslavnoj crkvi pomoći će Grad Bjelovar. Ovaj incident osudio je i bjelovarski gradonačelnik.

Pročitajte i ovo Tučnjava profesora i učenika - 1 Nižu se reakcije Javnost stala u obranu profesora: Dnevnik Nove TV doznaje što su mu govorili učenici, a i što je on govorio njima

"Bjelovar je multikulturan, tolerantan grad, koji ne dopušta takva ponašanja. Ja to shvaćam stvarno tragičnim jer u Bjelovaru žive 22 nacionalne manjine, i to napraviti na srpskoj pravoslavnoj crkvi za mene je jednako kao da je nešto takvo napravio na katoličkoj crkvi", rekao je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Bjelovar ima još sličnih grafita na nekoliko lokacija, i ovo nije prvi put da je crkva na udaru. Osim natpisa na crkvi, neprimjereni grafiti uočeni su i na zgradi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

"Stvarno nešto što je neshvatljivo da se može u današnje doba događati ovdje kod nas. Nanose sramotu cijelom gradu što je nepotrebno", smatra Gojko.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Za Dnevnik Nove TV Šef SDP-a otkrio planove: "Razgovarali smo i definitivno idemo slagati Vladu nakon izbora"

"Loše, jako loše. To pravi ljudi nisu radili", rekla je Branka.

Paroh Maksimović ističe da u dvije godine, koliko je ondje, netrepeljivosti nije bilo. "Nesmotreni potezi nekih pojedinaca. Dosad su zaista svi stanovnici imali poštovanja prema pravoslavnoj crkvi", rekao je.

Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da se isti počinitelj veže uz oba slučaja. A slijedi mu prijava za kazneno djelo oštećenja tuđe imovine, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Aktualno I nakon zelenog svjetla nekima je crveno: "One rastu, hrane je sve manje... Božić je tu, mi niti imamo Božića, niti blagdana" Svinje - 1 Svinje - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Foto: Dnevnik Nove TV Svinje - 2 Svinje - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Svinje - 3 Svinje - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Tena Stipanović Hrvatska I nakon zelenog svjetla nekima je crveno: "One rastu, hrane je sve manje... Božić je tu, mi niti imamo Božića, niti blagdana" 1/5 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene