Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strava u Britaniji

Dva ogromna psa masakrirala muškarca! Premijer najavio zabranu pasmine: "Ne radi se o šačici loše dresiranih pasa, to je obrazac ponašanja"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dva velika psa pasmine američki XL bully ubila su u četvrtak muškarca u Velikoj Britaniji. Zbog nekoliko takvih napada u svega par dana, britanski premijer najavio je zabranu te pasmine do kraja godine.

Stravičan napad na muškarca dogodio se u četvrtak poslijepodne u Staffordshireu. 

Napala su ga dva velika psa, američka XL bullyja, i zadala mu višestruke ozljede opasne po život. Brzo je prevezen u bolnicu u Birminghamu, ali nisu mu uspjeli pomoći. Preminuo je od težine zadobivenih ozljeda.

Jedan je pas uginuo nakon što su ga obuzdali, a drugog je uspavao veterinar. 

Pročitajte i ovo Oleg Butković projekt od 70 mil. eura Butković objavio kad se otvara najskuplja cesta u Hrvatskoj: "Nema grada na Mediteranu i šire koji je tako dobro riješio promet"

Policija trenutno istražuje slučaj i pokušava odgonetnuti što stoji iza napada. Uhićen je 30-godišnji muškarac iz Lichfielda kojeg se sumnjiči za ubojstvo iz nehaja.

Prvo je pritvoren pod sumnjom da je bio zadužen za pse koji su izgubili kontrolu i ozlijeđivali ljude, piše Sky News.

Oglasio se premijer

Nakon smrti muškarca i drugih nedavnih napada, britanski premijer Rishi Sunak je obećao zabraniti pasminu do kraja godine.

Objava je stigla manje od tjedan dana nakon što je jedan od zdepastih, mišićavih pasa bio uključen u napad na 11-godišnju djevojčicu koja je sa sestrom išla u trgovinu u Birminghamu.

Pročitajte i ovo Policija Nestala osoba Još jedan nestanak u ovoj županiji: Policija moli za pomoć

Rekao je da ne može dozvoliti da se takvi napadi nastave. "Jasno je da je američki XL bully opasnost za našu zajednicu. 

Naredio sam hitan postupak na definiranju i zabrani ove pasmine kako bismo mogli okončati ove nasilne napade i zaštititi ljude", objavio je Sunak.

 

 

“Jasno je da se ne radi o šačici loše dresiranih pasa, to je obrazac ponašanja i to se više ne smije nastaviti događati", rekao je, između ostalog, britanski premijer.

Policija Južnog Yorkshirea izvijestila je o četiri odvojena napada pasa na djecu u dva dana, uključujući jedan u kojem je 15-godišnjak hospitaliziran nakon što ga je napao pas u Sheffieldu.

Kampanja Bully Watch

Prema kampanji Bully Watch, koja se zalaže za zabranu prodaje i uzgoja velikih pasa bully XL, pasmina je odgovorna za više od polovice svih smrtonosnih napada pasa u Britaniji prošle godine.

Bully XL izvorno su uzgojeni od američkih pit bull terijera i američkih stafordskih terijera i prvi put su se pojavili u Ujedinjenom Kraljevstvu "oko 2014. ili 2015.", a broj ovih pasa naglo raste posljednjih godina, rekla je skupina za kampanju.

Sunak je zatražio od policije i stručnjaka da definiraju pse bully XL, što je prema njegovim riječima prvi korak, a zatim će, nada se premijer, do kraja godine biti donesena i zabrana.

Brojne britanske dobrotvorne organizacije za dobrobit životinja, uključujući RSPCA, rekle su ovaj tjedan da zabrana određenih pasmina pasa nije rješenje.

U zajedničkom su priopćenju umjesto toga okrivili "neodgovoran uzgoj i vlasništvo" i rekli da bi se vlada umjesto toga trebala usredotočiti na "propise o kontroli pasa i na promicanje odgovornog posjedovanja pasa i dresure".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene