Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od ponedjeljka prijepodne

Eurocontrol: Zbog vulkana otkazano 1.000 letova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zatvaranje zračnog prostora iznad Nizozemske, Irske i Velike Britanije zbog oblaka pepela iz islandskog vulkana izazvat će otkazivanje oko 1000 letova u ponedjeljak, objavila je europska agencija za zračni promet Eurocontrol.

Očekuje se da će se sadašnji oblak vulkanskog pepela djelomično raspršiti tijekom ponedjeljka, priopćila je agencija. 'Moglo bi doći do poremećaja prometa u širem području Londona', navodi se u priopćenju. Eurocontrol procjenjuje da će se tijekom ponedjeljka u Europi obaviti oko 28 tisuća letova, oko tisuću manje od uobičajene brojke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vulkan i dalje aktivan Zbog pepela ponovno se zatvaraju zračne luke Slika nije dostupna Zbrajanje štete Dubrovačka zračna luka zbog vulkana izgubila 10 milijuna kuna

Britanska agencija za nadzor zračnog prometa (NATS) u ponedjeljak je otvorila za promet najveće londonske zračne luke budući da se oblak vulkanskog pepela pomaknuo, što je smanjilo mogućnost velikog poremećaja zračnog prometa u Europi na početku radnog tjedna. Međutim, najveći irski i nizozemski aerodromi ostat će zasad zatvoreni, kao i zračne luke u većem dijelu Velike Britanije.

>> Islandski vulkan izbacuje 50 tona pepela u sekundi

Zračne luke Heathrow i Gatwick u Londonu, kao i one u Manchesteru, Liverpoolu i Leedsu zatvorene su u nedjelju navečer i takva će odluka ostati na snazi najmanje do ponedjeljka prijepodne. Isto vrijedi za zračne luke u dijelovima Škotske i Sjeverne Irske. Zatvorena je i zračna luka u Dublinu, ali je ostao otvoren aerodrom Shannon, važna postaja za prekooceanske letove iz SAD-a. NATS je rano ujutro u ponedjeljak priopćio da su se uvjeti promijenili, te da se Heathrow i Gatwick mogu ponovno otvoriti uz određena ograničenja, ali će veći dio Velike Britanije i dalje ostati zonom zabrane letenja.

Nizozemska televizija javila je da će zračne luke u Amsterdamu i Rotterdamu ostati zatvorene još najmanje osam sati, od 6 sati ujutro po lokalnom vremenu u ponedjeljak kad su zatvorene. Prošli mjesec velik dio europskog zračnog prostora bio je zatvoren zbog oblaka vulkanskog pepela s Islanda. Otkazano je bilo 100 tisuća letova, pogođene su bile stotine tisuće putnika, a izravne štete za zrakoplovne kompanije procjenjuju se na više od milijardu eura. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene