Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trojica muškaraca i žena pritvoreni su u Birminghamu u središnjoj Engleskoj u četvrtak, a drugi muškarac zadržan je na londonskom aerodromu Gatwick.


Britanska policija uhitila je, u sklopu istrage povezane s pariškim i bruxelleskim napadima, pet osoba pod sumnjom da su pripremali teroristička djela.

Vezani članci Policija, ilustracija (Hrvoje Jelavić/PIXSELL) U Zagrebu napao djevojku, strpao je u prtljažnik i vozio do Križevaca Pete Doherty (Foto: Profimedia) Godinama si uništava život pred očima javnosti, a na dno je povukao i slavnu manekenku

Trojica muškaraca i žena pritvoreni su u Birminghamu u središnjoj Engleskoj u četvrtak, a drugi muškarac zadržan je na londonskom aerodromu Gatwick rano ujutro u petak.

Šef policije Constable Marcus Beale iz West Midlandsa kaže da nema informacija koje bi ukazivale da je bio planiran napad u Velikoj Britaniji.

On je dodao: "Ove akcije dio su velike istrage antiterorističke postrojbe westmidlandske policije koja surađuje s antiterorističkom mrežom (domaćom špijunskom agencijom) MI5 i međunarodnim partnerima uključujući belgijske i francuske vlasti kako bi se suprotstavili svakoj prijetnji Velikoj Britaniji nakon napada u Europi".

Policija je odbila dati bilo kakve podatke no sigurnosni izvori su potvrdili da su uhićenja povezana sa samoubilačkim napadima u Bruxellesu u kojima je prošli mjesec ubijeno 32 ljudi i napadima u studenome u Parizu u kojima je život izgubilo 130 ljudi.

Četvoricu muškaraca, u dobi 40, 59 i dvojica od 26 i 29-godišnju ženu ispitali su istražitelji specijalizirani za terorizam a policija je pretražila nekoliko zgrada u Birminghamu.

Britanski mediji su objavili da je Belgijac Mohamed Abrini, osumnjičen da je upleten u napade IS-a u Bruxellesu, putovao u Birmingham prošle godine i fotografirao nogometno igralište.