Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravo na život s obitelji

Britanija odobrila stalni boravak Šešeljevu čuvaru i pripadniku Belih orlova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti Velike Britanije odobrile su stalni boravak Dejanu Toliću koji je devedesetih godina bio pripadnik srpske paravojne postrojbe Beli orlovi i jedan od tjelesnih čuvara Vojislava Šešelja kojemu se danas sudi u Haagu.

Prema pisanju Telegrapha Tolić je u London došao 1999. godine kada je zatražio politički azil i kada je u razgovoru s engleskim službenicima potvrdio da je bio pripadnik ove paravojne postrojbe koja se povezuje s ratnim zločinima u Hrvatskoj i BiH. Zahtjev mu je prvo odbijen, no prije povratka u Srbiju oženio se državljankom Velike Britanije s kojom ima sina. Zbog toga mu je i odobren trajni boravak u Velikoj Britaniji koji je, kako se navodi, zasnovan na ljudskim pravima.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

U pravnoj bici koja je prethodila ovoj odluci engleski pravobranitelj upozoravao je na dokaze o zločinima Belih orlova optužujući Tolića da je bio njihov sudionik. Sudac je na kraju presudio u Tolićevu korist jer je tražio da mu se uvaži pravo na život s obitelji. Prema riječima Brune Vekarića, zamjenika tužitelja za ratne zločine u Republici Srbiji, Tolić nije umiješan u zločine u Vukovaru i na Ovčari. Vekarić ipak smatra da je teško reći je li sudjelovao u nekom drugom ratnom zločinu u Hrvatskoj.

Ime Dejana Tolića nije poznato ni u Fondu za humanitarno pravo kao ni u srpskom tužiteljstvu, no nitko ne isključuje i njegovu moguću umiješanost u neki od zločina. Beli orlovi paravojna su postrojba čije se osnivanje veže za Srpsku radikalnu stranku i njezina predsjednika Vojislava Šešelja te za Mirka Jovića, čelnika Srpske narodne obnove. Ova postrojba spominje se uz brojne ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH. U Hrvatskoj se njeni članovi vežu uza zločine u Vukovaru, na Ovčari, Voćinu, Lovasu i drugim mjestima, dok se u BiH terete za ratne zločine u Višegradu i Foči. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene