Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova opasnost

Jesu li električni bicikli i skuteri tempirane bombe? Britanci traže njihovu zabranu: "Mogu eksplodirati snagom šest ručnih bombi"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U domovima diljem Britanije su brojni električni bicikli i skuteri, a sve su češći pozivi građani da se njihova uporaba - zabrani. Britanija je do sada zabilježila osam smrtnih slučajeva, posljednji je poginula je u eksploziji baterije poginula majka četvero djece.

Prije spavanja Rebecca Downes i njezin partner Patrick Ramsey uvijek su pazili na isključivanje opreme u kući. Ramsey je jedne večeri došao kući s električnim biciklom kojega su odlučili puniti u spavaćoj sobi kako bi ga imali pod kontrolom.

Samo tri minute nakon što su punjač litij-ionske baterije spojili na punjenje, baterija veličine 25x8 centimetara je eksplodirala. Komadići metala završili su u koži Downes i Ramsey, a plamen i dim su ispunili sobu.

Jedini način bijega bio je skok s prozora na drugom katu, s visine od 10 metara. Ramsey je preživio i oporavio se nakon nekoliko mjeseci liječenja, no Downes je preminula nakon ozljeda koje je zadobila u padu.

Liječnici navode da bi, i da je preživjela pad, bilo teško izboriti se za njezin život s obzirom da joj je tijelo bilo prekriveno opeklinama na više od 60 posto površine kože.

Pročitajte i ovo Josip Mišković, gradonačelnik Popovače Afera svlačionica USKOK podigao optužnicu protiv četvero ljudi, među njima i gradonačelnik: Namještao poslove i tvrtki u kojoj je direktorica njegova žena

"Ove baterije su toliko smrtonosne kad se zapale da Rebecca nije imala šanse", rekla je njezina sestra Julie Downes.

Opasno punjenje

"To nije kao punjenje mobilnog telefona, koji ima samo tri volta i vjerojatno bi tinjala. Ove baterije za e-bicikle sadrže do 52 volta što ih čini, vjerujem, previše opasnima da bi se riskiralo punjenje kod kuće", dodala je.

"Nakon onoga što smo prošli i kako bismo spriječili daljnje gubitke života, željeli bismo vidjeti sve e-bicikle i e-skutere u potpunosti zabranjene", navodi.

Pročitajte i ovo Sa porastom broja stranih vozila na cesti, raste i vjerojatnost prometne nesreće Pokrovitelj Osiguraj me Što u slučaju prometne nesreće sa stranim automobilom? Savjeti za ljetne prometne gužve koji će vam pomoći da ne upadate u dodatne probleme

Požari skutera i bicikala na električni pogon prouzročili su osam smrtnih slučajeva i najmanje 190 ozlijeđenih u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2020., a navodno su uzrok najmanje šest požara tjedno, tvrde aktivisti za sigurnost domova.

Kampanja Electrical Safety First procjenjuje da potpuno napunjena baterija e-bicikla može osloboditi količinu energije kao "eksplozivni materijal sadržan u šest ručnih bombi", piše Daily Mail.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene