Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrovitelj Osiguraj me

Što u slučaju prometne nesreće sa stranim automobilom? Savjeti za ljetne prometne gužve koji će vam pomoći da ne upadate u dodatne probleme

Sa porastom broja stranih vozila na cesti, raste i vjerojatnost prometne nesreće
Sa porastom broja stranih vozila na cesti, raste i vjerojatnost prometne nesreće Foto: Getty Images
Godišnje se u Hrvatskoj dogodi oko 6000 prometnih nesreća koje prouzrokuju strani vozači. U slučaju da se nađete u prometnoj nesreći sa stranim državljaninom, važno je znati kako pravilno postupiti i na što posebno obratiti pažnju kako ne biste upali u dodatne probleme.

Kako se sljedećih nekoliko tjedana nalazimo na vrhuncu turističke sezone, domaće ceste prepune su vozila stranih registarskih oznaka koja putuju diljem Hrvatske. S porastom broja stranih vozila raste i vjerojatnost prometne nesreće u kojoj sudjeluje stranac. Zato su stručnjaci s portala za online ponudu auto osiguranja Osiguraj me, koji imaju dugogodišnje iskustvo s tom tematikom, s nama podijelili upute u kojima se govori što napraviti u slučaju da se nađete u prometnoj nesreći s vozilom stranih registarskih oznaka.

Sa porastom broja stranih vozila na cesti, raste i vjerojatnost prometne nesreće Postupak prijave štete sličan je kao i kod sudara s hrvatskim vozačima (Foto: Getty Images)
U situaciji kada ste domaćin i odgovorni za prometnu nezgodu, postupak prijave štete sličan je kao i kod sudara s hrvatskim vozačima. Međutim, ako je strani vozač krivac za oštećenja na vašem vozilu, situacija može biti složenija. Tada je važno poznavati korake koje treba poduzeti odmah na mjestu događaja kako biste zaštitili svoja prava i osigurali novčanu naknadu za štetu.

Kao i kod svake druge prometne nesreće s ozlijeđenim osobama slijedite sljedeća četiri važna koraka. Prvo, ostanite na mjestu nesreće i pružite pomoć ozlijeđenima te otklonite nove opasnosti i po potrebi kontaktirajte hitne službe .

Ako nema ozlijeđenih i prouzročena su samo oštećenja na vozilima, tada ostanite na mjestu nesreće, otklonite nove opasnosti i, najvažnije, pozovite policiju kako bi ona napravila očevid. Pravilnik i zakoni nalažu da treba omogućiti nesmetano odvijanje prometa, ali u slučaju sudara s vozilom stranih oznaka može biti korisno razmisliti o tome da ne pomičete vozilo ako to neće ugroziti sigurnost drugih sudionika, kako bi se osigurao kvalitetan očevid.
Sa porastom broja stranih vozila na cesti, raste i vjerojatnost prometne nesreće Pozovite policiju kako bi ona napravila očevid (Foto: Getty Images)
Dok čekate dolazak policije probajte se sabrati, pokažite ljudskost i smirite sve sudionike nesreće, a nakon toga ne gubite vrijeme. Ako je moguće, prikupite kontakte svjedoka koji bi mogli potvrditi okolnosti događaja. Zatim razmijenite podatke s drugim vozačem, uključujući informacije o vozilu, vozaču i osiguranju. Možete to napraviti i preko EU izvješća koji je međunarodno priznati dokument koji ne treba prevoditi.

Sudeći prema prošloj godini, najviše sudara događalo se s vozačima iz EU-a - Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske i Italije. Ako je pak vozilo stranca iz zemlje koja nije članica EU-a, obvezno zatražite takozvanu zelenu kartu, odnosno, međunarodnu kartu osiguranja.

Ako imate dovoljno vremena do dolaska policije, fotografirajte oštećenja, stanje vozila i ceste te sve okolnosti koje su mogle uzrokovati nesreću. To vam može biti korisno kod utvrđivanja odgovornosti i naknadne naplate štete.

Kada policija stigne, važno je zatražiti da naprave puni zapisnik o nesreći sa skicom i opisom koji će sadržavati sve relevantne informacije o sudioniku, lokaciji, vremenu i uzrocima nesreće.
Sa porastom broja stranih vozila na cesti, raste i vjerojatnost prometne nesreće Fotografirajte oštećenja, stanje vozila i ceste (Foto: Getty Images)
Kada ste poduzeli sve te korake i prikupili potrebnu dokumentaciju, prije negoli se policijski zapisnik dovrši (očekujte da ćete čekati barem 10ak dana), obratite se odgovarajućem osiguravatelju kako biste podnijeli zahtjev za naknadu štete bez obzira na to što još nije utvrđena krivica. Osiguranje će napraviti izvid štete, ali za pravu obradu pričekat će policijski zapisnik. U slučaju da vozač stranac pokuša napustiti Hrvatsku prije utvrđivanja krivnje, imajte na umu da mu se može privremeno oduzeti putna isprava do osam dana kako bi se osigurala suradnja u postupku utvrđivanja odgovornosti.

Komu se obratiti i kako podnijeti odštetni zahtjev?

Na portalu za online ponudu osiguranja Osiguraj me kažu da zakon o obveznim osiguranjima u prometu nalaže da štetu prijavite Hrvatskom uredu za osiguranje. Ako strani vozač ima osiguranje u inozemstvu, odštetni zahtjev predat ćete Hrvatskom uredu za osiguranje, koji će ga proslijediti odgovarajućem korespondentu strane osiguravajuće kuće. Postupak možete ubrzati tako da unaprijed saznate koja hrvatska osiguravajuća kuća djeluje kao korespondent za određeno strano osiguranje, a to možete saznati na internetskoj stranici HUO-a.

Dakle, kod svake prometne nesreće koja ima za posljedicu ozljede ili smrt sudionika trebate:

  • ostati na mjestu nesreće
  • pružiti pomoć ozlijeđenima
  • otkloniti nove opasnosti
  • kontaktirati hitne službe

S druge strane, ako prometna nesreća sa strancem kao posljedicu ima samo oštećenja na vozilima, tada:

  • Ne mičite vozilo - iako riskirate novčanu kaznu, pomicanje vozila onemogućit će kvalitetan policijski očevid, a on vam može olakšati naplatu štete.
  • Pozovite policiju - oni su tu da utvrde što se zaista dogodilo i njihova zabilješka ili zapisnik vaš su jaki adut. Zamolite ih da naprave potpuni zapisnik jer je detaljniji i može vam uštedjeti glavobolje kod naplate štete.
  • Skupljajte dokaze - slikajte vozila i štetu iz svih kutova, stanje na prometnici, vozačeve podatke, registraciju na vozilu, a bilo bi idealno da u tom trenutku pronađete i svjedoka koji će potvrditi što se točno dogodilo.
  • Razmijenite podatke s drugim vozačem - obvezno razmijenite podatke o vozilu i vozaču i, ako vam je dopušteno, slikajte i dokumentaciju - vozačku i prometnu dozvolu, policu osiguranja i Zelenu kartu. Zelenu kartu obvezno tražite ako je vozilo iz zemlje koja nije članica EU-a.

U slučaju da vam nešto od navedenog i dalje nije jasno ili imate drugih upita, uvijek se možete obratiti stručnjacima sa portala za online ponudu auto osiguranja Osiguraj me. Oni će vam rado odgovoriti na pitanja i savjetovati vas kako postupiti u slučaju nesreće.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Osiguraj me po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene