Britanski forenzičari istražuju trovanje Dawn Sturgees i Charlieja Rowleyja (Foto: AFP)
Britanski forenzičari istražuju trovanje Dawn Sturgees i Charlieja Rowleyja (Foto: AFP) Foto: Afp

Preživjela žrtva napada novičokom u Britaniji Charlie Rowley i ruski veleposlanik u Londonu Aleksander Jakovenko sastali su se u subotu u ruskom veleposlanstvu u organizaciji Sunday Mirrora, prenio je taj list.


Na susretu je ruski diplomat ustvrdio da Moskva ne može biti odgovorna za prošlogodišnji napad nervnim otrovom u britanskom gradu Salisburyju jer - nisu sve žrtve preminule.

Vezani članci Osumnjičeni za napad na Skripalja (Foto: Metropolitan Police/Press Association/PIXSELL) Drugi Rus osumnjičen za trovanje Skripalja je vojni liječnik, član obavještajne službe Pjotr Verzilov tijekom privođenja u Moskvi (Foto: Arhiva/AFP) Ruski aktivist protestne skupine Pussy Riot, žrtva mogućeg trovanja, izašao iz bolnice

Rowleyeva partnerica Dawn Sturgess umrla je nakon što je držala bočicu parfema u kojoj je bio nervni otrov novičok, koji je upotrebljen za napad na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju 4. ožujka 2018. I Skripalj i njegova kći su preživjeli napad.

Rowley, koji je pronašao bočicu parfema nekoliko mjeseci nakon napada te je dao svojoj djevojci, također je preživio, no 10 je dana proveo u komi te ima stalne zdravstvene probleme uključujući gubitak vida.

"Otišao sam tamo da ih pitam 'zašto je vaša zemlja ubila moju djevojku?', no nisam dobio nikakav odgovor, samo rusku propagandu", rekao je Rowley za Mirror.

"Svidio mi se ambasador, no činilo mi se da su njegova opravdanja o tome kako Rusija nije odgovorna smiješna. Uporno je govorio da tvar sigurno nije bila novičok ruske proizvodnje jer bi inače ubio sve".

Britanija je za napad optužila dvojicu službenika ruske vojne obavještajne službe (GRU).

Dvojica osumnjičenih muškaraca su u intervjuu ruskoj televiziji RT rekla kako su Veliku Britaniju posjetili turistički te su htjeli vidjeti katedralu u Salisburyju i obližnji prapovijesni spomenik Stonehenge. (Hina)

Veliki planovi za devastirano zdanje: "Objekt 99" na Plitvicama postaje dom znanstvenika