Jo Johnson, mlađi brat britanskog premijera Borisa Johnsona, podnio je u četvrtak ostavku kao državni tajnik u odjelima za poslovanje i obrazovanje, a također će predati i zastupnički mandat, navodeći kao objašnjenje sukob između odanosti obitelji i nacionalnim interesima.

Galerija


Njegova iznenadna ostavka uslijedila je nekoliko dana nakon što je premijer izbacio 21 zastupnika iz redova konzervativaca jer u parlamentu nisu podržali njegovu strategiju o Brexitu.

Vezani članci Rasprava o Brexitu, Boris Johnson (Foto: AFP) Baš nema sreće: Borisu Johnsonu propao plan o prijevremenim izborima Zastave Engleske i Europske unije (Foto: Dnevnik.hr) EU pristao na odgodu Brexita za 3 mjeseca, a britanski parlament glasa o izvanrednim izborima

Jo Johnson, 47, svojevremeno je podržavao drugi referendum o izlasku Britanije iz EU-a, ali je prihvatio ponuđeni posao u vladi nakon što mu je brat postao premijer.

"Bila mi je čast devet godina služiti kao državni tajnik u mandatima troje premijera. Posljednjih sam tjedana bio rastrgan između odanosti obitelji i nacionalnih interesa - vrijeme je da drugi preuzmu moje uloge kao zastupnika i ministra", napisao je Jo Johnson na Twitteru.

Jo Johnson je nekadašnji novinar Financial Times, a cijela obitelj Johnson ima različita stajališta o Brexitu. Sestra Rachel mu se oštro protivi, a otac Stanley je bivši dužnosnik Europske komisije i uvjereni eurofil. (Hina)