Obavijesti Video Pretražite Navigacija
potvrdili rezultat referenduma

Analitičar o trijumfu konzervativaca Borisa Johnsona: "Ovo je konačna pobjeda ideje Brexita"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su konzervativci Borisa Johnsona na izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu osvojili komotnu većinu u parlamentu, sve je očitije kako na putu prema izlasku Velike Britanije iz Europske unije više nema prepreka.

Politički analitičar i stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović u razgovoru za DNEVNIK.hr kaže kako bi se Brexit mogao finalizirati već do kraja siječnja sljedeće godine, baš na početku hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) nove kalkulacije Britanski premijer tražit će raspisivanje prijevremenih izbora u slučaju odgode Brexita Boris Johnson (Foto: AFP) Glasanje u ponedjeljak Johnson će ponovno pokušati pogurati svoj sporazum s EU-om u parlamentu

„Rezultat izbora je očekivan, iako je doza neizvjesnosti ipak postojala. Britanci su jučer zapravo potvrdili rezultat referenduma. Ovo je konačna pobjeda Borisa Johnsona i ideje Brexita. Sada bi ponovno trebala biti uspostavljena ravnoteža između parlamenta i Vlade“, kaže Vidmarović.

Konzervativci su, smatra Vidmarović, sigurno dobili i dio neodlučnih birača koji im glas nisu nužno dali zbog Brexita, već je to odraz njihove frustriranosti.

„Sada se mora formirati Vlada, oko čega ne bi trebalo biti problema. Do 31. siječnja bi se trebao dogovoriti konačan izlazak, ali to je samo pravni parametar. Valja imati na umu kako Johnsonova politika gravitira prema Donaldu Trumpu, a njegova Amerika na EU ne gleda kao nešto dobro“, poručuje Vidmarović.

Podsjetimo, britanski premijer Boris Johnson rekao je kako mu je uvjerljiva pobjeda na parlamentarnim izborima dala "moćan mandat" za Brexit.

Johnsonovi konzervativci osvojili su 363, laburisti 203, Škotska nacionalna stranka (SNP) 48, a liberalni demokrati 11 mandata, nakon što su objavljeni konačni rezultati u 648 od 650 izbornih jedinica.

"Ovime ćemo stati na kraj svim prijetnjama o drugom referendumu. Imam poruku za sve koji su glasali za konzervativce. Možda su nam neki samo posudili glas jer se ne smatraju 'torijevcima'. Možda je vaša ruka drhtala prilikom zaokruživanja i ako je tako, zahvalan sam što ste nam dali povjerenje. Više nema možda, napuštamo Europsku uniju i preuzimamo kontrolu nad granicama, imigracijama i novcem...", rekao je Johnson.

Johnson je istaknuo kako je njegova misija voditi "narodnu vladu" i opravdati "sveto povjerenje" koje mu je dano.

"Ljudi žele promjenu. Ne smijemo ih iznevjeriti", rekao je. (Hina/D.I.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene