Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međuposjet radnog karaktera

Brammertz u Beogradu: Glavni problem izručenje Mladića i Hadžića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz je, u sklopu dvodnevnog posjeta Srbiji, razgovarao u Beogradu sa srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem o provedbi akcijskog plana za lociranje i uhićenje preostalih haaških optuženika.

U izjavi medijima glasnogovornik srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić kazao je da je razgovor Vukčevića i Brammertza bio iznimno uspješan i učinkovit te je najavio da će se srbijanski tužitelj ponovno sastati s Brammertzom i s tužiteljima iz susjednih zemalja 2. travnja u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Splitu - 16 SAČEKUŠA NA SKALICAMA Duge cijevi na ulicama: Policija i dalje traži četvoricu bjegunaca nakon obračuna u Splitu Manuel Vulić, Tomislav Šoljić, Kristijan Čačić možete im stati na kraj Traže se najopasniji i najbrutalniji bjegunci u EU-u: Među njima i trojica Hrvata

O operativnim akcijama i potrazi za preostalom dvojicom haaških optuženika, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, glavni haaški tužitelj je drugi dan boravka u Beogradu razgovarao i s ostalim članovima srbijanskog akcijskog tima za okončanje suradnje s Tribunalom. Posjet Beogradu Brammertz je završio razgovorom s ravnateljem srbijanske obavještajne agencije BIA-e Sašom Vukadinovićem.

Brammertz je u četvtrtak u Beogradu razgovarao s predsjednikom srbijanskoga Nacionalnog vijeća za suradnju s tim sudom Rasimom Ljajićem, koji je rekao da haaški tužitelj nije imao primjedbi kad je riječ o dostavi dokumentacije i dostupnosti arhiva, ali da kao glavni problem ostaje izručenje haaških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Ljajić je od Brammertza tražio potporu za inicijativu da se pojedinim haaškim osuđenicima dopusti nastavak odsluženja kazni u Srbiji. 'Ovo je jedan međuposjet radnog karaktera. Brammertzov službeni posjet slijedit će u svibnju, prije nego što bude podnio službeno izvješće Vijeću sigurnosti UN tijekom lipnja, što je za nas i najvažnije', rekao je u Ljajić.

Brammertza je, prvog dana boravka u Beogradu, primio i srbijanski predsjednik Boris Tadić koji mu je prenio da je Srbija potpuno svjesna svoje obveze da se preostali optuženi moraju naći u Haagu te da se za njima intenzivno traga. Brammertz se u četvrtak sastao i sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene