Predsjednik Hrvatskog Sabora, Gordan Jandroković, u službenom je posjetu Japanu. Svečano ga je primio novi car Naruhito. Jandroković je drugi strani dužnosnik, nakon predsjednika SAD-a - Donalda Trampa, s kojim se carski par sastao.

Galerija


Bračni par Jandroković svečano je primio japanski carski par. Prema pravilima dvora, ima slike, ali ne i tona.

Vezani članci Koronavirus u Japanu - 2 Japan ukida izvanredno stanje u zemlji: "Važno je postupno uspostaviti gospodarski rast kao odraz novog načina života" Nino Raspudić Raspudić: ''Jandroković je umiljato dijete četiri političke majke'', Plenković uzvratio

Strogih pravila kako pozdraviti cara - nema. Jedino pravilo kojeg se svi gosti moraju pridržavati, a njegovo kršenje duboko vrijeđa i ljuti Japance jest - bez politike. S carem koji je simbol države i nacionalnog jedinstva, te ima uglavnom protokolarne dužnosti nitko od stranih gostiju ne smije razgovarati o politici.

Turizam je već druga priča. Predsjednik Sabora izrazio je nadu da će se carski par i osobno uvjeriti u ljepote Lijepe naše.

Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Japanci često putuju. Nekoliko ih milijuna svake godine posjeti Europu. A na starom je kontinentu među najbrže rastućim destinacijama i Hrvatska. Gosti iz Japana najviše vole hotele visokih kategorija, a na putovanju prosječno potroše oko 2200 eura. Hrvatsku je prošle posjetilo više od 156 tisuća Japanaca.

Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Japanci u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Turizam, ali i sport tema je oko koje se s japanskim carskim parom može razgovarati. Pa je u carskoj palači bilo i riječi o sportskim rezultatima, a posebno o uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Sport je Japancima u nadolazećem razdoblju vrlo važan. Sljedeće godine Tokijo je domaćin 32. Olimpijskih igara. Prilika je to i za privlačenje većeg broja gostiju u zemlju izlazećeg sunca. Japanska carska obitelj nije poput britanske kraljevske kuće koja sama po sebi privlači milijune turista.

Japansko su i društvo i kultura drukčiji. Moglo se to vidjeti i prije mjesec dana kada je car Naruhito preuzeo prijestolje nakon abdikacije oca. Time je i službeno počela nova era u Japanu- Reiva - što znači mir i harmonija.