Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA POVRATKA

Odrješita poruka iz Velike Britanije za Rusiju: ''Putin je u potpunoj panici''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer Boris Johnson upozorio je u subotu da bi "bila pogreška" vratiti se normalnim odnosima s Rusijom, čak i ako ruska invazija na Ukrajinu prestane.

U govoru održanom na kongresu njegove konzervativne stranke u Blackpoolu, kojemu je prisustvovao i ukrajinski veleposlanik u Londonu Vadim Pristaiko, britanski premijer Boris Johnson je rekao kako je stiglo vrijeme da se "bira između slobode i ugnjetavanja".

Aludirajući na one "koji kažu da bi bilo bolje prihvatiti tiraniju", šef konzervativne vlade smatra "da su duboko u krivu".

"Pokušati nakon toga ponovno normalizirati odnose s Putinom, kao što smo to učinili 2014., značilo bi napraviti potpuno istu pogrešku", rekao je, misleći pritom na rusku aneksiju ukrajinskog Krima.

Johnson je rekao i da smatra kako je ruski predsjednik Vladimir Putin napao Ukrajinu jer je osjećao da ga ugrožavaju sloboda i demokracija u Ukrajini.

"U Putinovoj Rusiji ideš u zatvor na 15 godina samo zato što si invaziju nazvao invazijom, a ako se suprotstaviš Putinu na izborima, otruju te ili te ustrijele", rekao je britanski premijer, dodavši i kako smatra da je Putin "prestravljen učinkom što ga ovaj ukrajinski model ima na njega i na Rusiju" te da je u "potpunoj panici" zbog revolucije u Moskvi.

I dok Rusija jača ofenzivu u Ukrajini, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva Moskvu da pristane na "sastanak" da bi se ozbiljno "razgovaralo" o miru.

No britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss je rekla kako se boji da su mirovni pregovori tek "dimna zavjesa" koju Kremlj koristi uoči nove ofenzive.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON NAPADA NA NUKLEARKU Johnson zatražio sazivanje hitne sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti: "To može izravno ugroziti sigurnost Europe"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prisutna opasnost Johnson upozorava: ''Bitno je da se Rusija povuče i odabere put diplomacije. Spremni smo za dijalog, ali i sankcije''

U intervjuu za Times, objavljenom u subotu, Truss kaže da je "vrlo skeptična" u pogledu pregovora te da vjeruje da ih Rusija koristi kao diverziju za bolje "pregrupiranje" svojih snaga.

"Njihova invazija ne ide kako je planirano. Ne vidimo ozbiljno povlačenje ruskih trupa niti ozbiljne prijedloge na stolu", rekla je.

"Rusi su ponovno lagali. Bojim se da su pregovori još jedan pokušaj diverzije i kreiranja dimne zavjese koja bi prikrila užasna zvjerstva", dodala je ministrica, istaknuvši da "ako zemlja u pregovorima misli ozbiljno, tada toga dana ne bombardira neselektivno civile."

U najnovijem osvrtu na rusku invaziju na Ukrajinu u subotu, britansko ministarstvo obrane ističe da "Kremlj dosad nije uspio realizirati početne ciljeve" i da je "prisiljen modificirati svoj operativni pristup".

To će "vjerojatno uključivati ​​neselektivnu upotrebu vatre, a to će opet rezultirati povećanim brojem civilnih žrtava, uništavanjem ukrajinske infrastrukture i eskalacijom humanitarne krize", smatraju iz ministarstva.

 

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene