Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznat datum dogovora

Borba za najbolje fotelje u EU-u još traje: "Dogovor još nije postignut"

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel
Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel Foto: Afp
Nakon europskih izbora održan je sastanak o raspodjeli vodećih funkcija za sljedećih pet godina, a očekuje se da će se dogovor postići na redovitom samitu koji će se održati krajem sljedećeg tjedna, 27. i 28. lipnja.

Čelnici država članica održali su u ponedjeljak navečer na neformalnom sastanku u Bruxellesu prvu raspravu nakon europskih izbora o raspodjeli vodećih funkcija za sljedećih pet godina, a za konačni dogovor trebat će im još vremena, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

“Imali smo dobru raspravu, koja je išla u pravom smjeru, ali večeras nemamo dogovor”, izjavio je Michel po završetku neformalne radne večere.

Očekuje se da će se dogovor postići na redovitom samitu koji će se održati krajem sljedećeg tjedna, 27. i 28. lipnja.

Nakon izbora za Europskih parlament održanih od 6. do 9. lipnja, čelnici EU-a moraju se dogovoriti tko će preuzeti vodeće pozicije u sljedećem institucionalnom razdoblju do 2029.

Pročitajte i ovo Klizište na Pantovčaku - 1 Klizište na Pantovčaku Sanacija odrona je u tijeku, no koliko će sve koštati? "Sigurno neće biti jeftino jer riječ je o površini od 60.000 kvadrata"

Riječ je o šefu Europske komisije, Europskog vijeća, visokom predstavniku za vanjsku i sigurnosnu politiku i predsjedniku Europskog parlamenta.

Michel je rekao da su pan-europske političke stranke iznijele svoje prijedloge za vodeće pozicije i da je sada potrebno još nešto vremena da bi se postigao dogovor.

Predsjednika Komisije imenuje Europsko vijeća kvalificiranom većinom i tu odluku treba potvrditi Europski parlament. Predsjednika Europskog vijeća biraju samo članovi toga najvišeg tijela i tu Parlament nema nikakvih ovlasti.

Pročitajte i ovo Vladajući političari - 1 Uhodavanje u tijeku Prošlo je mjesec dana nove vlasti: Koju dvojicu ministara viđamo samo na sjednicama Vlade i što rade?

Slično vrijedi i za predsjednika Parlamenta kojeg biraju zastupnici, dok Vijeće nema nikakvu ulogu. Međutim, odluke o vodećim dužnostima uvijek se donose u paketu jer je potrebno voditi računa o odnosu snaga vodećih političkih skupina, o tome da ne budu svi iz istoga dijela EU-a, o ravnoteži između velikih i malih zemalja, o rodnoj ravnopravnosti.

Pročitajte i ovo Učenici Novi izazovi Bliži se kraj škole: Gotovo 42 tisuće učenika bira gdje će nastaviti svoje obrazovanje

Načelno je već dogovoreno da mjesto predsjednika Europske komisije pripadne Europskoj pučkoj stranci, daleko najvećoj političkoj skupini u Europskom parlamentu i u Europskom vijeću, mjesto predsjednika Europskog vijeća trebali bi dobiti socijalisti, a mjesto visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku trebalo bi pripasti liberalima.

Europska pučka stranka, socijalisti i liberali imaju većinu od oko 400 zastupnika u Europskom parlamentu koji ima 720 zastupnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene