Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na ljeto kraj krize?

Borba s izlivenom naftom može trajati do u jesen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavak u obliku kupole na odrezanom cjevovodu prikuplja sve više nafte iz Meksičkog zaljeva, međutim, akcija prikupljanja nafte koja je već iscurila mogla bi se otegnuti do jeseni.

Admiral Obalne straže Thad Allen, koji prati učinak kupole, rekao je da ne želi pružiti lažno ohrabrenje ali da bi, s obzirom na količinu nafte koju kupola prikuplja, taj proces mogao završiti do kolovoza, prenosi AP. Objava da će kriza potrajati do ljeta bila je loša vijest za lokalne stanovnike, koji imaju pogled na gusti sloj nafte uz obalu. Taj sloj nafte ubojit je za životinje. A borba s naftom koja je već zagadila more mogla bi potrajati do u jesen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hoće li prestati curiti? BP postavio novu kupolu na pokvarenu bušotinu Slika nije dostupna U funkciji BP: Kupola ponovno skuplja naftu

Još uvijek nije poznato koliko nafte istječe iz bušotine, a vlasti su to istjecanje procijenile na između 500.000 galona (1.9 milijuna litara) i milijun galona (3.8 milijuna litara) na dan. Kupola je od dana postavljanja prikupila veliku količinu nafte. U subotu je prikupljeno 441.000 galona na tanker na površini, a u petak 250.000 galona.

>> Kupola na bušotini smanjila istjecanje nafte

U međuvremenu, nafta se kreće istočnije prema pješčanim plažama. Naftna mrlja viđena je 240 kilometara zapadno od Tampe. Stanovnici su frustrirani prizorima mrtvih ptica i dupina na obali. Rečeno je da je nafta dospjela i u ribarska područja. Hoteli su popunjeni, ali ne turistima, već ljudima koji rade na čišćenju. Lokalne trgovine su prazne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene