Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bjeloruske vlasti pogubile su obojicu muškaraca osuđenih na smrt za bombaški napad na metro u Minsku 2011. godine, objavila je državna televizija.


Obitelj jednog od osuđenika Vladislava Kovaljova u subotu je objavila da je od bjeloruskog vrhovnog suda dobila obavijest o izvršenoj presudi. Bjeloruska televizija danas je objavila da je pogubljen i drugi, Dmitri Konovalov.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko odbio ih je pomilovati iako su europske skupine za ljudska prava. Dmitrij Konovalov i Vladislav Kovaljov, obojica u dobi od 26 godina, osuđeni su u studenome na smrtnu kaznu. Njihovi odvjetnici tvrdili su da im na suđenju nije dokazana krivnja.

U terorističkom napadu na podzemnu željeznicu u Minsku 2011. godine poginulo je 15, a ranjeno je više od 200 ljudi. Bjelorusija je jedina država u Europi koja i dalje ima smrtnu kaznu. Ona se izvršava ispaljivanjem metka u potiljak osuđenika. Mjesto i vrijeme pogubljenja uvijek su tajna, a obitelj nikada ne sazna gdje je pokopano tijelo ubijenog.

Reuters piše kako će ova pogubljenja vjerojatno pogoršati ionako loše odnose između EU-a i bivše sovjetske republike Bjelorusije. EU-ovi su veleposlanici ovaj mjesec već otišli iz Minska zbog diplomatskoga spora potaknutog najnovijim EU-ovim sankcijama. (Hina)

Vezani članci Policija u Londonu nakon terorističkog napada - 1 U Londonu uhićen muškarac koji je izbo vjernika tijekom molitve u džamiji Dan nakon napada u gradu Hanauu - 6 Njemačka u šoku: Ubojica se u manifestu hvalio kako nikada nije bio sa ženom. Među žrtvama i državljanin BiH