Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijeno pomilovanje

Bjelorusija pogubila i drugog osuđenika za napad na metro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bjeloruske vlasti pogubile su obojicu muškaraca osuđenih na smrt za bombaški napad na metro u Minsku 2011. godine, objavila je državna televizija.

Obitelj jednog od osuđenika Vladislava Kovaljova u subotu je objavila da je od bjeloruskog vrhovnog suda dobila obavijest o izvršenoj presudi. Bjeloruska televizija danas je objavila da je pogubljen i drugi, Dmitri Konovalov.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko odbio ih je pomilovati iako su europske skupine za ljudska prava. Dmitrij Konovalov i Vladislav Kovaljov, obojica u dobi od 26 godina, osuđeni su u studenome na smrtnu kaznu. Njihovi odvjetnici tvrdili su da im na suđenju nije dokazana krivnja.

U terorističkom napadu na podzemnu željeznicu u Minsku 2011. godine poginulo je 15, a ranjeno je više od 200 ljudi. Bjelorusija je jedina država u Europi koja i dalje ima smrtnu kaznu. Ona se izvršava ispaljivanjem metka u potiljak osuđenika. Mjesto i vrijeme pogubljenja uvijek su tajna, a obitelj nikada ne sazna gdje je pokopano tijelo ubijenog.

Reuters piše kako će ova pogubljenja vjerojatno pogoršati ionako loše odnose između EU-a i bivše sovjetske republike Bjelorusije. EU-ovi su veleposlanici ovaj mjesec već otišli iz Minska zbog diplomatskoga spora potaknutog najnovijim EU-ovim sankcijama. (Hina)

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene