Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na prozivke

Bjelorusija o ratu u Ukrajini: Nećemo se uključiti u invaziju, samo rotiramo snage na granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bjelorusija se ne planira priključiti ruskoj invaziji na Ukrajinu, nego šalje pet bataljunskih taktičkih skupina (BTG) na svoju granicu na rotaciju kako bi zamijenila snage koje su ondje već stacionirane, rekao je u subotu načelnik glavnog stožera bjeloruske vojske Viktor Gulevič.

Visoki ukrajinski sigurnosni dužnosnik u petak je upozorio Bjelorusiju da ne šalje vojnike u Ukrajinu, rekavši da Ukrajina pokazuje suzdržanost prema Bjelorusiji unatoč tome što se zemlja koristi kao lansirna platforma za ruske zrakoplove.

Ukrajina je, osim toga, optužila Rusiju da pokušava lažirati ukrajinski napad na Bjelorusiju i tako ju uvući u rat u Ukrajini, izvijestio je Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBJAVILI IZ ŠTAMPARA Cijepni punkt na Zagrebačkom velesajmu prestao s radom, pogledajte gdje se i kada možete cijepiti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NISU NIKOME JAVILI Izvor iz NATO-ove baze koja prikuplja podatke o besposadnoj letjelici paloj u Zagrebu: "Ne bih to htio komentirati"

Ubrzo je stigao i odgovor iz Bjelorusije.

"Želim naglasiti da premještanje vojnika nije ni na koji način povezano s ikakvim pripremama, a posebno ne sa sudjelovanjem bjeloruskih vojnika u specijalnoj vojnoj operaciji na teritoriju Ukrajine", rekao je načelnik glavnog stožera bjeloruske vojske Viktor Gulevič.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko prošlog je tjedna objavio da je naredio raspoređivanje dodatnih snaga na jugu zemlje, uz granicu s Ukrajinom. Rekao je da raspoređeni helikopteri i vojni zrakoplovi jamče sigurnost granice s Ukrajinom.

Lukašenko je od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio dodatnu isporuku ruskih protuzračnih sustava S-400, koji su već raspoređeni u južnoj regiji Gomel, kako bi ih rasporedio i uz zapadnu granicu.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković OBILAZAK VOJNE BAZE Plenković telefonski razgovarao sa šefom NATO-a: "Zatražio sam da utvrde činjenice o ovom ozbiljnom incidentu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "DUBOKO ZABRINUTI..." Nekoliko europarlamentaraca zatražilo da se Srbija privremeno isključi iz pristupnog procesa zbog Rusije

Njih dvojica su se u petak susreli u Moskvi, gdje je dogovoreno da će Rusija "u bliskoj budućnosti Bjelorusiji dostaviti najmoderniju vojnu opremu", izvijestila je bjeloruska novinska agencija Belta. 

Lukašenko je, naime, zagovornik raspoređivanja dodatnih snaga na zapadnoj granici s Poljskom kako bi, tvrdi, zaštitio Bjelorusiju od eventualnog napada NATO snaga.

"Ne smijemo ni u kojem slučaju dopustiti invaziju snaga NATO-a na bjeloruski teritorij, ni njihovu najmanju operaciju na našem teritoriju", rekao je prošli tjedan bjeloruski predsjednik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene