Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob na pragu Europe

Stručnjak o novom ratu: "Dolazi do tektonskih poremećaja. Događaju se stvari koje su bile nezamislive"

Vojska Azerbajdžana, ilustracija
Vojska Azerbajdžana, ilustracija Foto: Afp
Azerbajdžan je pokrenuo vojnu operaciju u Gorskom Karabahu, regiji koja je pod kontrolom etničke armenske vlasti. Tu je temu za DNEVNIK.hr komentirao Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji.

Nakon mjeseci visokih tenzija Azerbajdžan je danas pokrenuo vojnu operaciju u Gorskom Karabahu, koji je pod kontrolom etničke armenske vlasti. Radi se o regiji u kojoj živi oko 120.000 Armenaca, ali je međunarodno priznata kao azerbajdžanski teritorij.

"Ondje dolazi do tektonskih poremećaja. Armenija se sve više oslanja na SAD i okreće se od Rusije. Rusija i Armenija imaju sporazum o kolektivnoj obrani i ona je računala na ruske vojnike koji su stacionirani u Gorskom Karabahu, ali je shvatila da oni ne mogu pomoći", komentirao je za DNEVNIK.hr Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Ruskoj Federaciji.

"Rat koji su Armenija i Azerbajdžan vodile 2020. godine zapravo je bio proxy rat između Rusije i Turske i Turska je pobijedila", dodao je.

Pročitajte i ovo Rat Armenija-Azerbajdžan, arhiva sukob Azerbajdžana i Armenije VIDEO Počeo rat na pragu Europe! Pokrenuta vojna operacija, čuju se sirene i detonacije

Kovačević je napomenuo da su Armenija i SAD organizirali zajedničke vojne vježbe, što je donedavno bilo nezamislivo.

"Rusija gubi utjecaj u bivšim državama Sovjetskog Saveza, koje ona smatra svojim prirodnim saveznicama. Kina ondje jača svoj utjecaj, a nedavno je kineski predsjednik Xi Jinping održao samit s predsjednicima država Središnje Azije", podsjetio je Kovačević.

"Rusija je izolirana i među najbližim saveznicama u skupini BRICS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Ruski predsjednik Vladimir Putin nije išao na njihov nedavni samit, nego je ondje bio ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Prizor iz reklame Jezivo VIDEO Bizaran video kojim Moskva vabi muškarce u vojsku: "Odaberite grad svojih snova"

Kovačević je također rekao da je teško predvidjeti što će se događati u Gorskom Karabahu, ali da će Azerbajdžan vjerojatno integrirati regiju, Armenija će se nastavljati oslanjati na SAD, a Rusiji je ostalo malo manevarskog prostora.

"Rusija svoje ambicije ne može ostvarivati vojnom silom. Ionako vojno oslabljena zbog rata u Ukrajini, za koji ne uspijeva regrutirati dovoljno vojnika, ne može si dopustiti otvaranje novih fronti", zaključio je bivši veleposlanik u Rusiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene