Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve zbog migrantske krize

Bivši šef MI6 upozorava: 'Europu čekaju ustanci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši šef britanske sigurnosne službe MI6 Richard Dearlove kazao je kako se Europa suočava s ustancima ukoliko svojim lstanovnicima ne pokaže da je u stanju kontrolirati migrantsku krizu.

Prvi čovjek obavještajne službe MI6 Richard Dearlove u intervjuu za BBC upozorio je da bi u sljedećih pet godina u Europu moglo ući više milijuna migranata, a kriza bi, tvrdi, mogla preoblikovati cijeli kontinent.

Pročitajte i ovo Ilustracija najmanje 5 mrtvih Strava u Engleskom kanalu: Više ljudi utopilo se pokušavajući doći iz Francuske Kombi s migrantima Odbio se zaustaviti Optužen Moldavac koji je divljao po Zagrebu u kombiju punom migranata

'Ako Europa ne bude mogla djelovati zajedno u dokazivanju značajnoj većini svojih građana da može kontrolirati migrantsku krizu, EU će se naći u nemilosti narodnih ustanaka koji već ključaju', rekao je.

Naglasio je da ukidanje viznog režima za turske državljane koji putuju u EU u zamjenu za njihovo 'kontroliranje' ulaska migranata u EU, skriva opasnost. 'To je perverzno, kao da gomilate spremnike s benzinom pokraj požara koji pokušavate ugasiti', rekao je Dearlove.

'Europa treba integrirati migrante ali ne širom otvoriti vrata'

Europa bi trebala ‘integrirati’ migrante koji dolaze na njezin teritorij, ali ne ‘širom otvarati vrata na iracionalan način’, ocijenio je papa Franjo u razgovoru za francuski list La Croix u broju od utorka.

Na pitanje može li Europa ‘primiti toliko migranata’, Papa je odgovorio: ‘To je pravo i odgovorno pitanje jer se ne mogu širom otvoriti vrata na iracionalan način’.

Papa je 16. travnja posjetio otok Lesbos, ulaz za migrante u Europu, i vratio se s 12 Sirijaca u Vatikan što agencija France presse ocjenjuje snažnom gestom u trenutku dok Europa prolazi kroz migracijsku krizu koja je politički dijeli.

‘Međutim, temeljno pitanje koje si danas moramo postaviti je zbog čega ima toliko migranata’ nastavio je Sveti Otac. ‘Inicijalni problem su ratovi na Bliskom istoku i u Africi i slabi razvoj na afričkom kontinentu, što dovodi do gladi’.

Međutim, ’najgore je getoizirati ih a trebalo bi ih, sasvim suprotno, integrirati’, rekao je Papa.

‘U Bruxellesu, teroristi su bili Belgijci, djeca migranata, ali su dolazili iz geta. U Londonu, novi gradonačelnik (Sadiq Khan, sin pakistanskog imigranta) položio je prisegu u katedrali i sigurno će ga primiti kraljica. To pokazuje koliko je važno da Europa bude spremna na integraciju’, naglasio je Papa. (I.D. /Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene