Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simulacija utapanja

Bivši šef CIA-e o waterboardingu: 'Opet bih koristio tu metodu mučenja!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
James Woolsey tvrdi da tehnika tehniku mučenja 'waterboarding', odnosno simulacija utapanja nije opasna kao neke druge metode.

Bivši šef CIA-e priznao je da bi opet koristio tehniku mučenja 'waterboarding' (simulacija utapanja), ako bi to značilo spašavanje  života tisuća Amerikanaca, otkriveno je nekoliko dana nakon objave izvješća o mučenjima koja je provodila ta američka obavještajna agencija, piše Independent.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osuđena je Monstruozna majka zatvarala sina u pseći kavez i mučila ga skoro do smrti: "Htjela sam ga lijepo odgojiti" Ilustracija Riječ je o Srbinu Unakaženo tijelo bez prstiju pronađeno u stanu u Beču: "Način egzekucije ukazuje na balkansku mafiju"

Nekadašnji direktor agencije James Woolsey opravdavao je korištenje simulacije utapanja na osumnjičenim teroristima. Vjeruje naime da metoda ne uzrokuje trajna oštećenja kao neki drugi oblici torture.

'Bih li opet 'waterboardao' Khalida Sheikha Mohammeda, arhitekta napada 11. rujna i čovjeka koji je obezglavio više od 40 ljudi da tako imam dobre šanse spasiti tisuće Amerikanaca ili saveznika? Da!', rekao je u intervjuu za BBC Radio 4.

Agenti CIA-e mučili zarobljenika u Tuzli

Muškarac o kojem je pričao još uvijek je u Guantanamu gdje je tvrdio da je umiješan u terorističke spletke posljednjih 20 godina. Međutim, njegovo priznanje stavljeno je pod sumnju zbog korištenih metoda ispitivanja, među kojima su i 183 simulacije utapanja koje su odradila američki agenti.

Woolsey, koji je na čelu agencije bio od 1993. do 1995. godine, smatra da simulacija utapanja nije opasna kao primjerice čupanje noktiju.

'Izvan zakonskih ograničenja'

Podsjetimo, prije tri dana američki Senat objavio je izvješće o CIA-inim metodama izvlačenja podataka od zarobljenika. Simulacija utapanja samo je jedna od njih. Tu su još seksualno zlostavljanje, držanje u skučenim prostorima, nedozvoljavanje zatvorenicima da spavaju i po više od tjedan dana, te mnoge druge.

Njih 7 je za CIA-u osmišljavalo mučenja

Detalji mučenja opisani su u izvješću od 500 stranica, a demokrati smatraju kako su metrode izvan zakonskih ograničenja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene