Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakav posao!

Njih 7 je za CIA-u osmišljavalo mučenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema izvješću američkog Senata tvrtka poznata samo kao 'Company Y' bila je odgovorna za razvoj metoda mučenja. Neka su bila toliko strašna da ih ni CIA nije željela!

Nakon objavljivanja ovog izvješća, NBC News je objavio kako je ta 'Company Y', koja je radila na razvoju ovih tehnika i za to primila više od 80 milijuna dolara od američke vlade, zapravo tvrtka koja se zove 'Mitchell, Jessen & Associates', sa sjedištem u Spokaneu, u državi Washington.

No, iako u imenu tvrtke stoje tri imena, ona zapravo ima sedam suvlasnika. Oni su - James Mitchell, John Bruce Jessen, David Ayers, Randall Spivey, James Sporleder, Joseph Matarazzo i Roger Aldrich.

Prema dostupnim dokumentima, ova tvrtka je ugašena u listopadu 2009. godine. Međutim, četiri vlasnika rade i u drugim tvrtkama koje i dalje surađuju s američkom vladom, preostala trojica i dalje zajedno rade u tvrtki 'Centar za osobnu zaštitu i sigurnost' među čijim klijentima se nalazi FBI i Ministarstvo obrane.

Uglavnom, 'Company Y' je razvila tehnike ispitivanja koje je Senat opisao brutalnima. Uključivale su rektalno hranjenje, polijevanje vodom po glavi kako bi se proizveo efekt utapanja, neispavanost, lažna pogubljenja te intenzivne psihološke manipulacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osuđena je Monstruozna majka zatvarala sina u pseći kavez i mučila ga skoro do smrti: "Htjela sam ga lijepo odgojiti" Ilustracija Riječ je o Srbinu Unakaženo tijelo bez prstiju pronađeno u stanu u Beču: "Način egzekucije ukazuje na balkansku mafiju"

Obnovljena je tužba za sramotu koja je potresla SAD!

Većina suvlasnika ove tvrtke ranije je radila u SERE programu (Survival, Evasion, Resistance and Escape) koji je trenirao američke vojnike kako preživjeti i oduprijeti se ispitivanju od strane neprijateljskih snaga. U ovom programu radili su s vojnicima koji su preživjeli zarobljavanje i mučenje u stranim zemljama. SERE treneri su proučavali učinke ovih mučenja. Također su bili uključeni u scenarije u kojima su učili vojnike tim tehnikama.

Sudjelovanje u ovom programu vlasnke ove tvrtke je iz prve ruke naučilo koje su tehnike mučenja najefikasnije. CIA je kasnije iskoristila upravo tu taktiku na osumnjičenicima za terorizam koji su bili smješteni u stranim zemljama, u tzv. 'crnim mjestima', izvan američke pravne nadležnosti s obzirom da su ta 'poboljšana' ispitivanja očito bila zabranjena američkim zakonima.

2011. godine u javnost su izašle bilješke dr. Johna Brucea Jessena, koji je, kako doznaje Business Insider, tada bio predsjednik kompanije 'Mitchell, Jessen & Associates'. U ovim bilješkama, koje su napisane tijekom njegova rada na SERE programu, Jessen je opisao ono što nazivaju 'psihološki aspekti pritvora'. Opisao je kako mučenje može biti učinkovito te je dao američkoj vojsci strategiju kako da izdrži zlostavljanje.

NBC je izvijestio kako je 'Mitchell, Jessen & Associates' predstavio CIA-i 20 tehnika mučenja, od kojih su ovi prihvatili samo neke jer su za dio predloženih tehnika smatrali kako su pregrube čak i za teroriste.

Ove nove poboljšane CIA-ine tehnike blagoslovio je tadašnji predsjednik George W. Bush, i to nakon napada u New Yorku 11. rujna 2001. godine. No, bile su toliko brutalne i šokantne da su uznemirile čak i iskusne agente CIA-e i FBI-a koji su bili uključeni u američke protuterorističke akcije.

James Mitchell je arhitekt ovog CIA-inog poboljšanog programa ispitivanja. Bio je psiholog u SERE školi.

2002. godine, kad je Abu Zubaydah, osumnjičen da je bio treći rangirani član Al-Qaide, zarobljen u Pakistanu, Mitchell je otputovao na CIA-ino 'crno mjesto' u Tajlandu, kako bi nadzirao ispitivanje.

A ispitivanje se sastojalo u uskraćivanju spavanja, polijevanju vodom po glavi do granice gušenja, držanja golog u kutiji, izlaganja niskim temperaturama i fizičkom kažnjavanju.

Nakon objavljivanja ovih podataka u medijima, neki od sedmorice mozgova CIA-inih operacija mučenja su resgirali. Naravno, sve njihove izjave išle su u smjeru negiranja svega što je navedeno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene