Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici, njih 17, koji su radili na ovom istraživanju izvješće su nazvali upozorenjem za čovječanstvo te porukom svim svjetskim vlastima.


Jedno od najpoznatijih svjetskih imena s područja klimatskih znanosti, bivši NASA-in atmosferski fizičar i trenutni profesor na Sveučilištu u Columbiji, dr. James Hansen, ovog je tjedna objavio dugoočekivanu studiju u kojoj upozorava kako porast temperatura od samo 2 stupnja predstavlja 'iznimnu opasnost' za čovječanstvo

TEMPERATURE ZA SVAKI GRAD NA ZEMLJI Koliko će porasti u vašem gradu do kraja stoljeća?

Vezani članci Zagađenje u Stobreču Zagađenje u Stobreču: Površinom mora pluta gorivo, smrad se širi uvalom Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Rekordne temperature: Jučer je na Antarktici bilo toplije nego na Floridi, izmjereno je 18,3 °C

Istraživanje koje je proveo dr. Hansen otkriva da će sljedećih 50 godina razina mora poarasti za 15 metara. Također napominje da bi porast temperatura od samo jedan stupanj mogla izazvati porast razine mora za 5 do 10 metara, kao i pojavu sve većeg broja ekstremnih olujnih nevrijemena u narednim stoljećima, piše Huffington Post.

Hansen, zajedno sa 16 klimatologa koji su radili na istraživanju, ovo su izvješće nazvali upozorenjem za čovječanstvo te porukom svim svjetskim vlastima koje jedine mogu pokrenuti misije za smanjenje razine stakleničkih plinova.

'Poruka kreatorima politike glasi da se nalazimo u globalnoj krizi koja zahtjeva međunarodnu suradnju usmjerenu na smanjenje emisije stakleničkih plinova, što prije i što efikasnije', kazao je Hansen.

Svoje su istraživanje temeljili na otapanju ledenjaka i ledenih santi na Grenlandu i Antarktici. Napominju kako bi porastom globalnih temperatura zraka došlo do bržeg otapanja ledenjaka čime bi se velike količine hladne vode proširile svjetskim morima te izazvale promjene cirkulacije vode što bi onda pospješilo podizanje razine svjetskih mora i to brzinom koju nećemo moći zaustaviti.

'Remećenje društva i ekonomske posljedice bit će samo jedan u nizu događaja koji bi se mogli dogoditi do kraja stoljeća, a podizanje razine mora moglo bi biti pogubno za čitavo čovječanstvo', rekao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook