Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI U NIKARAGVI

Zategnute veze Crkve i vlade: Prosvjednici tražili ostavku predsjednika, skrivali se u crkvama, biskup optužen za urotu

Rolando Alvarez
Rolando Alvarez Foto: OSWALDO RIVAS / AFP
Katolički biskup Rolando Alvarez, koji je u kolovozu uhićen i određen mu je kućni pritvor, optužen je u utorak za urotu i za širenje lažnih vijesti, priopćilo je pravosudno tijelo.

Pedesetšestogodišnji biskup optužen je za "kazneno djelo urote s ciljem da našteti nacionalnom jedinstvu" i za "širenje lažnih vijesti (...) na štetu nikaragvanske države i društva", piše u priopćenju Glavne palače pravde u Managui.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

Veze Katoličke Crkve i vlade zategnute su od 2018., kada su se prosvjednici koji su tražili ostavku nikaragvanskog predsjednika sklanjali u crkve.

Vlada je pritisnula monsinjora Rolanda Alvareza zbog toga što je kritizirao zatvaranje pet katoličkih radijskih stanica u svojoj biskupiji te tražio da se "poštuje" sloboda ispovijedanja vjere i prekine "progon" Katoličke Crkve.

Uhićen je 20. kolovoza i određen mu je kućni pritvor.

Policija je opravdala mjeru "destabilizacijskim djelovanjem i provokacijama" biskupa.

Pročitajte i ovo Ilustracija DRUGO POGUBLJENJE Iran smaknuo još jednog muškarca: "Bio je mučen i prisiljen na priznanje"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podrška oporbi Sukob policije i građana: Bačen suzavac i šok bombe na prosvjednike, dvoje ozlijeđenih

Europska unija objavila je podatak da Nikaragva drži više od 180 "političkih zatvorenika" i da su vlasti u prvom polugodištu 2022. zatvorile više od 1200 udruga civilnog društva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene