Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čovjek koji je već do sada donirao više od 28 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe odlučio je isto napraviti sa 95 % svog cjelokupnog bogatstva.


Bill Gates je bogat čovjek, to je svima jasno. Njegovo bogatstvo procijenjeno je na oko 65 milijardi dolara što je nešto više od cjelokupnog BDP-a naše zemlje. Osnivač Microsofta vrijedi kao dvije Kenije, tri Trinidada ili desetak Crnih Gora. Doista nevjerojatno kada se stavi u takve razmjere.

Vezani članci Zac Efron Slavni zavodnik oglasio se na Instagramu nakon teškog stanja u kojem mu je život visio o niti: "Hvala puno svima" Cijepljenje (Foto: Guliver/Thinkstock) Znanstvenici: Protivnici cijepljenja predomisle se tek kad im pokažete posljedice, druge činjenice negiraju

No, ono što razlikuje Gatesa od velike većine multimilijardera jest njegova volja i želja za pomoći onima kojima je to najpotrebnije. 'Ja sam dobro zbrinut što se tiče hrane i odjeće, a nakon određene točke novac mi ne znači ništa. Njegova jedina svrha je briga za najsiromašnije u svijetu', rekao je Gates koji je do sada donirao više od 28 milijardi dolara, uglavnom za poboljšanje zdravstvenih uvjeta na globalnoj razini.

>> Gates će donirati 750 milijuna dolara za borbu protiv AIDS-a

Gates i njegova supruga Melinda trenutno su u borbi protiv dječje paralize. 'Dječja paraliza je vrlo specifična jer jednom kada se iskorijeni to je to', kaže Gates čiji humanitarni fond velik dio svog rada i sredstava ulaže upravo u cjepivo protiv ove bolesti. 'Doslovce možete uzeti neku bolest i riješiti je se za sva vremena', rekao je Gates za The Telegraph.

Suočen s vlastitom smrtnošću ovaj filantrop odlučio je golem dio svog bogatstva ostaviti upravo svom humanitarnom fondu. 'Većina novca, više od 95 posto ići će u fond koji će s tim novcem moći raditi još dvadeset godina nakon što mene i moje supruge više ne bude', kaže Gates. Unatoč tome što će većina novca biti donirana, Gatesova djeca neće ostati praznih džepova. Kada se sve podijeli svaki će naslijediti oko jedne milijarde dolara. Dovoljno da žive bez previše briga.

Nije to stvar vjere ili religije, kaže ovaj filantrop. 'Stvar je ljudskog dostojanstva i jednakosti. Zlatno je pravilo da je svaki život jednako vrijedan i da se prema ljudima moramo odnositi kako onako kako bismo htjeli da se odnose prema nama', kaže Gates.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook